Vrabelj: Posvađali smo se sa svima, to uopće nije bilo u interesu općine!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zoran Vrabelj (HSS) doslovno je u fotofinišu osvojio načelničko mjesto u općini Koprivnički Ivanec. Dotadašnji načelnik Mario Švegović (DHSS), iznenađen, da ne upotrijebimo težu riječ, morao je napustiti mjesto s kojeg je četiri godine vladao ovom općinom.

Ovaj razgovor objavljen je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Vrabelj, koji je već 15-ak godina u HSS-u i sin je nekadašnjeg načelnika, prerano preminulog Božidara Vrabelja, dobio je povjerenje većine i sad će, kako i sam kaže, morati odraditi podosta mirenja jer je Koprivnički Ivanec bio posvađan gotovo sa svima. Ovaj poznati nogometni sudac, ali i zaposlenik jednog poduzeća u Zagrebu.

Zoran Vrabelj

– Imam dobar posao, a posao u Općini radit ću volonterski. U mandatu tako možemo uštedjeti gotovo milijun kuna. Pa to je jedna pješačka staza, recimo. Radije ćemo taj novac dati i umirovljenicima, djeci, za porodiljne naknade… – priča Vrabelj koji je i prije izbora često naglašavao kako je bruto plaća od 21.000 kuna bivšeg načelnika Švegovića nešto što se ne može opravdati.

Načelničku dužnost preuzeo je u petak, a susreo se i s bivšim načelnikom.

– Primopredaja je prošla začuđujuće mirno. Potpisali smo se i preuzeo sam dužnost. Dosadašnji načelnik se pozdravio s djelatnicima i otišao – priča Vrabelj kojemu je prvi zadatak bio upoznati se s obvezama u civilnoj zaštiti s obzirom na epidemiju, a potom su ga, kaže, ‘izbombardirali’ obvezama.

Dobio je i hrpu papira, na kojima je i stanje u općinskoj blagajni, obvezama… Prve dane iskoristit će za upoznavanje s onim svakodnevnim poslom, a potom kreće na kapitalne projekte za ovu općinu koja se naslanja na Koprivnicu.

– Glavni su projekti zasigurno vrtić i pješačka staza do Kunovca te moramo vidjeti u kakvom je statusu kredit. On je već odobren, no moramo se očitovati s obzirom na to da je došlo do promjene vlasti. Prije svega treba oformiti Općinsko vijeće i dogovoriti tko će biti predsjednik. Nadam se za razumijevanje i da ćemo imati stabilnu većinu – ističe Vrabelj koji vjeruje da bivši načelnik neće pokušati rušiti projekt vrtića, koji je neophodan zbog nedostatka kapaciteta.

Nova osnovna škola jedan je od temeljnih projekata koji su u HSS-u isticali u svojoj kampanji. Vrabelj navodi kako je škola velik projekt, a ona je u vlasništvu Županije i bez njezine pomoći ne mogu ništa.

– To vam je investicija od 50 milijuna kuna i sigurno je da ovisimo o prijavi na EU fond. Potreba je velika, a škole u Kunovcu i Koprivničkom Ivancu, osim što nisu dovoljne, već neko vrijeme i propadaju. Nadam se da ćemo naći model uz pomoć Županije i u ovom mandatu uspjeti osigurati izvor financiranja za novu školu sa sportskom dvoranom – nada se novi načelnik.

U paketu s vrtićom, zahvaljujući odobrenom kreditu, ide i nova pješačka staza do Kunovca, uz postavljanje LED rasvjete. Ima, ističe, tu još dosta projekata, recimo za modernizaciju sportskih terena, nogometno igralište dobili su od EU 280.000 kuna, a vrijednost cijelog projekta je milijun kuna. Ostatak bi trebala pokriti Općina. Dolazi, podsjeća Vrabelj, i Dan općine koji također treba organizirati, pa riješiti probleme s komunalnom naknadom, Piškornicom…

A upravo je gradnja velikog RCGO-a Piškornica, projekta od 400-tinjak milijuna kuna financiranog većim dijelom iz fondova EU, bila kamen spoticanja svih ovih godina, a dosta otpora pružala je bivša općinska vlast.

– Gledajte, Piškornica ide. To je najveći projekt u općini koji je nadrastao i općinu i županiju. Bilo je mnogo polemika, „malo“ smo se previše tužili, svađali i padale su teške riječi, klevete… Moramo shvatiti da bilo tko bio načelnik ili župan, direktor Piškornice – taj projekt ide – misli Vrabelj koji je ponovio i rečenicu koju je, kako kaže, već ranije kazao.

– Da imam tu moć i čarobni štapić, da mogu maknuti projekt iz općine, napravio bih to odmah. Nije ugodno gledati kad dovoze otpad u tvoje dvorište, iz četiri županije, no danas smo u situaciji da je već raspisana javna nabava za izvođenje, a ovaj od EU financiran projekt jednostavno ide.

Prioritet je, naglašava, zdravlje ljudi, a stanje s otpadom kakvo je danas jest loše i može biti samo bolje. Neki su, ponavlja Vrabelj, za zatvaranje, no pita se što poslije toga. Što s otpadom koji ostaje? Tko će ga zbrinjavati?

– Općina mora biti partner, a ne svađati se. Prijašnja vlast to je ignorirala i radila truc. Europa ne bi dala toliki novac za nešto što baš nije dobro, a znamo da takvih centara ima diljem Europe. S tim da ćemo mi imati trenutno najmoderniju tehnologiju gospodarenja otpadom – kaže načelnik.

Vratili smo se u razgovoru malo i na politiku, kaže da ga nije iznenadilo povjerenje birača u drugom krugu, no…

– Kandidirao sam se kako bih pobijedio. Priznajem, iznenadio me prvi krug i prednost Švegovićeva DHSS-a ispred mog HSS-a. Pale su druge stranke, recimo HDZ, dok SDP više nema čak ni vijećnika. Nismo gubili nadu u drugom krugu, znali smo da će svi kandidati podržati mene i HSS ako dođe do drugog kruga. Svi su bili nezadovoljni dosadašnjim vođenjem Općine od Švegovića. Također, mislim da je ona drama s kaznenim prijavama i ucjenama dosta naštetila bivšem načelniku i DHSS-u – priča Vrabelj koji zahvaljuje biračima i poručuje da će se boriti za općinu da se „vrati na kartu županije i Hrvatske“.

– Bilo je dosta zategnuto u odnosima sa Županijom, to se mora promijeniti, jer moramo gledati interes cijele općine, biti partneri i sa županijskim vlastima, s vlastima u Koprivnici te Piškornicom.

A, što kaže o rezultatima HSS-a na lokalnim izborima?

– HSS godinama tone, no ovi rezultati daju nadu. Loši politički potezi su nas unazadili i bit će teško vratiti se na staro stanje. Uspjesi HSS-a u našim općinama i županiji daju mi nadu da će ljudi ponovno prepoznati onaj pravi HSS koji više neće koalirati nego ići samostalno. A pravi HSS-ovci su i dalje ostali u HSS-u. Recimo, Švegovića je HSS stvorio i on je izašao iz stranke samo zato jer nije bio na listi za Sabor. I ja sam bio u sličnoj situaciji ranije na lokalnim izborima pa nisam izašao iz stranke i okupljao istomišljenike u nekakve nove nezavisne ili druge političke opcije. Ne možeš stavljati osobni interes ispred stranke, pogotovo ako si u HSS-u – dovršio je Vrabelj.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Pogledajte što je policija uzela mladom Koprivničancu

Kako doznajemo, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja policija sumnja da je osumnjičeni 23-godišnjak sa šireg koprivničkog područja nedozvoljeno posjedovao vojnu poluautomatsku pušku, pušku ručne izrade, četiri komada

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI