VRAĆA SE KUĆI: Ukradenu sliku Mije Kovačića u subotu ćemo svi moći vidjeti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Slika Jama legendarnog podravskog slikara Mije Kovačića pronađena je 25 godina nakon što je ukradena prilikom provale u hlebinsku Galeriju naivne umjetnosti, objavio je u subotu Jutarnji list. Podravski pak doznaje da bi ta slika trebala opet biti predstavljena javnosti u subotu – vraćena tamo gdje pripada, u Galeriju u Hlebine. Očekuje se dolazak i autora, barda naivne umjetnosti kako bi je ponovno mogao gledati uživo.

Prodaja slike oglašena je 29. travnja na oglasnoj stranici Njuškalo, a oglašivač je za nju tražio 25.000 kuna. Mijo Kovačić ispričao nam je kako je oglas vidio ruski kolekcionar koji obožava našu naivnu umjetnost.

– To je videl Vladimir Tenkin z Bajkala, tam ima kuću. Svake godine dojde i poseti me, jako voli naivu. On je nazval Galeriju Zagreb jer je znal da je slika fkrađena, a oni su zvali policiju, koja otišla k čoveku i zela sliku. Meni su z policije zvali da su našli sliku i onda sam išel na prepoznavanje – pripovijeda Kovačić.

U koprivničkoj policiji, gdje se Jama sada nalazi, potvrdio je kako se radi o njegovu djelu nastalome pod impresijom potresne poeme Jama Ivana Gorana Kovačića.

– To sam naslikal negde 73., nakon kaj mi je jedan major dal Kovačićevu Jamu. Pavle Gaži mi je rekel kak ta slika vredi za sve ratove. On ju je i kupil od mene kad je bil direktor Podravke i onda ju je poklonil galeriji v Hlebinama – veli 83-godišnji slikar.

Pripovijeda da je u policiji doznao kako im je čovjek kod kog je slika pronađena rekao da ju je kupio na nekoj aukciji i da je prošla barem kroz pet ruku.

– Sad bu opet ili v galeriji ili v muzeju, ne znam, nije moje vlasništvo. Ak bu primopredaja, sigurno bum došel – rekla je slikarska legenda. Kovačić kaže kako je godinama pokušavao ući u trag ukradenoj slici, no nikad se tome nije ni približio. Jako je sretan što je njegovo djelo napokon pronađeno. I on i likovna kritika slažu se da se radi o jednome od njegovih najvažnijih djela. Navodno njegova vrijednost na tržištu doseže i 50.000 eura.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI