VRAĆA SE KUĆI: Ukradenu sliku Mije Kovačića u subotu ćemo svi moći vidjeti

Podravski list profile

Slika Jama legendarnog podravskog slikara Mije Kovačića pronađena je 25 godina nakon što je ukradena prilikom provale u hlebinsku Galeriju naivne umjetnosti, objavio je u subotu Jutarnji list. Podravski pak doznaje da bi ta slika trebala opet biti predstavljena javnosti u subotu – vraćena tamo gdje pripada, u Galeriju u Hlebine. Očekuje se dolazak i autora, barda naivne umjetnosti kako bi je ponovno mogao gledati uživo.

Prodaja slike oglašena je 29. travnja na oglasnoj stranici Njuškalo, a oglašivač je za nju tražio 25.000 kuna. Mijo Kovačić ispričao nam je kako je oglas vidio ruski kolekcionar koji obožava našu naivnu umjetnost.

– To je videl Vladimir Tenkin z Bajkala, tam ima kuću. Svake godine dojde i poseti me, jako voli naivu. On je nazval Galeriju Zagreb jer je znal da je slika fkrađena, a oni su zvali policiju, koja otišla k čoveku i zela sliku. Meni su z policije zvali da su našli sliku i onda sam išel na prepoznavanje – pripovijeda Kovačić.

U koprivničkoj policiji, gdje se Jama sada nalazi, potvrdio je kako se radi o njegovu djelu nastalome pod impresijom potresne poeme Jama Ivana Gorana Kovačića.

– To sam naslikal negde 73., nakon kaj mi je jedan major dal Kovačićevu Jamu. Pavle Gaži mi je rekel kak ta slika vredi za sve ratove. On ju je i kupil od mene kad je bil direktor Podravke i onda ju je poklonil galeriji v Hlebinama – veli 83-godišnji slikar.

Pripovijeda da je u policiji doznao kako im je čovjek kod kog je slika pronađena rekao da ju je kupio na nekoj aukciji i da je prošla barem kroz pet ruku.

– Sad bu opet ili v galeriji ili v muzeju, ne znam, nije moje vlasništvo. Ak bu primopredaja, sigurno bum došel – rekla je slikarska legenda. Kovačić kaže kako je godinama pokušavao ući u trag ukradenoj slici, no nikad se tome nije ni približio. Jako je sretan što je njegovo djelo napokon pronađeno. I on i likovna kritika slažu se da se radi o jednome od njegovih najvažnijih djela. Navodno njegova vrijednost na tržištu doseže i 50.000 eura.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI