Vraća se naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Preporuku za ukidanje plaćanja naknada na drugim bankomatima dala je Hrvatska narodna banka 23. ožujka i sve banke su se tome odazvale.

Zaba, OTP, PBZ, RBA, IKB i HPB naknadu za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatu druge banke naplaćuju od danas, Addiko banka će od 13. srpnja, a Erste od 1. kolovoza.

Za podizanje 100 kuna s debitne kartice na bankomatu druge banke najmanje će platiti klijenti Zabe i PBZ-a, 11 kuna, potom Erstea, 11,50 kuna. No devet kuna će platiti klijent Erste banke podigne li novac na bankomatima banaka koje su u MBNet mreži, a to su Banka Kovanica, BKS Bank, Croatia banka, Imex banka, Istarska kreditna banka Umag, Karlovačka banka, KentBank, Agram banka Zagreb, Podravska banka, Partner banka, Samoborska banka, Sberbank, Slatinska banka, J&T; banka d.d.

Naknadu vlastita banka naplaćuje zato što smo podigli novac kod druge.

Obično je to prema postotku od podignutog iznosa, no kod nekih je postotak plus određeni iznos, a kod drugih postotak, ali postoji minimalan iznos koji će naplatiti. Za podizanje 1000 kuna debitnom karticom najviše ćemo platiti kod Addiko banke, 40 kuna, jer je naknada 2,5 posto plus 15 kuna.

Dok se za debitne kartice plaća naknada samo za podizanje na bankomatu druge banke, tko želi novac s kreditne kartice platit će naknadu bez obzira na to gdje ga podiže.

Kod Zabe, PBZ-a i OTP banke naknada je manja na bankomatu vlastite banke. Kod Zabe i PBZ-a je 3 ili 4 posto plus 20 kuna, pa podizanje 100 kuna stoji 23 ili 24 kune, a za 1000 kuna naknada je 50 ili 60 kuna.

Kod OTP-a je za oba iznosa naknada 30 ili 35 kuna, a za veće je 3 ili 3,5 posto.

Kod Erste banke najveća je naknada za Diners: 5,9 posto ili najmanje 30 kuna. Najmanje 30 kuna plaćaju i oni koji podižu novac Mastercardom ili Visom, ali je postotak manji, 3,5 posto. Tako da će podizanje 100 kuna svi platiti 30 kuna, a za 1000 će oni s Dinersom platiti 59, a oni s Maestro ili Visom 35 kuna naknade.

Iz Hrvatske poštanske banke nisu odgovorili na pitanja, a na njihovoj internetskoj stranici jučer je pisalo da se debitnom karticom novac podiže bez naknade.

Tekst N1 Hrvatska

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI