VRAŽJA POSLA Posjetili smo pitomo prigorsko selo nadomak Križevaca u koje kao da je ušao neki vrag

Molim vas da o tome ne razgovarate pod ovim krovom, gazdarica je zabranila – rekla nam je konobarica krčme u središtu Cirkvene, malog mjesta nedaleko od Križevaca kad smo pitali o posljednjim događajima


Autor: podravski.hr — 08.08.2018. / 11:46 Aktualno

CIRKVENA – Molim vas da o tome ne razgovarate pod ovim krovom, gazdarica je zabranila – rekla nam je konobarica krčme u središtu Cirkvene, malog mjesta nedaleko od Križevaca, kad smo se željeli raspitati što je to dovelo do toga da netko pred župnim dvorom o stablo vješa mrtve ptice na kojima fluorescentnom bojom piše „pop“.

Zabranjena tema u podijeljenu selu. Jedni su na strani velečasnog Ivana Novaka, župnika župe Pohoda Blažene Djevice Marije, drugi ga kude, ali rijetko tko hoće razgovarati s novinarima.

– Dojučerašnji kumovi više se ne posjećuju. Čak i ne razgovaraju. U selo je ušlo neko zlo – reći će nam mještanka, uz uvjet anonimnosti.

A sve je počelo u siječnju ove godine, kad je skupina župljana, navodno njih stotinjak, napisala pismo mons. Vjekoslavu Huzjaku, biskupu Bjelovarsko-križevačke biskupije, optuživši vlč. Novaka da neracionalno troši novac župe.

Kad je 2011. preuzimao dužnost, u blagajni je preuzeo i oko 170.000 kuna, ali tim novcem nije uređena crkva, pisali su.

Župnik im je, pak, dao popis u što je otišao novac: režije, misno ruho, kućanski aparati za župni dvor, pisaći stol, hostije i misno vino… Sve crno na bijelom. Svojim priopćenjem sve je to potvrdila i Bjelovarsko-križevačka biskupija. Nije pomoglo.

Situacija je eskalirala. Nekoliko puta vrata crkve premazana su ljepilom tako da se morao zvati bravar da ih otvori. Jedne noći netko je dvorište farofa zasuo perjem, što je starinski običaj u slučaju dolaska prinove u neku kuću. Zatim su uništene nadzorne kamere koje je župnik dao postaviti pred župnim dvorom.

 

 

Prije tri mjeseca, na petak 13., obješena je prva ptica, ispred kuće župljanina koji je materijalno pomagao Crkvu. Nedavno je mrtva vrana obješena na orah pred župnim dvorom, a prošli tjedan i mrtva sova, uvijek s istim zelenim fluorescentnim natpisom: „pop“.

– Bio sam na policiji, dao sam svoj iskaz. Radi se o prijetnjama smrću, ubojstvom – poruka je jasna. Meni je strašno žao, ja volim ptice. Zbog istrage koja se vodi nisam u mogućnosti podrobnije razgovarati – bilo je jedino što je bio spreman kazati vlč. Novak.

– Policija se mjesecima bavi tim slučajevima i ništa, a to bi se moglo riješiti u pola sata – reći će Milenko Štengl, Cirkvenjanin iz tabora župljana koji podržavaju župnika.

Na pitanje tko to ratuje s vlč. Novakom, odgovara kako se radi o maloj grupi župljana.

– Po mom mišljenju, oni su iznijeli velike laži o župniku, koje je Biskupija opovrgnula, i sad ne mogu doći k njemu i pogledati ga u oči, a svatko prije ili kasnije treba svećenika. Jedino rješenje oni sada vide u tome da se vlč. Novak makne. U župi je 788 kućanstava, a na zadnjem blagoslovu kuća primila su ga 782 kućanstva. To vam sve govori – reći će Štengl.

Govori kako je razdor u selu velik i nepremostiv. Veli da „pobunjenici“ protiv župnika na ulici vrijeđaju njegove pobornike. Neki dan, pripovijeda, pozlilo mu je pred trgovinom i pao je u nesvijest. Ljudi su mi priskočili u pomoć, a jedan od župnikovih protivnika povikao je da zašto mu pomažu, neka crkne.

– Ne znam dokle to može ići, pa vidite da se provodi fizičko nasilje. Moglo bi doći do toga da će pasti mrtva glava. Bojim se toga. Žene koje dođu čistiti crkvu, svojom voljom, vrijeđaju iz gostionice. Niti mene nitko ne sili da, ovakav bolestan, idem pomoći kositi oko crkve. Zašto me vrijeđaju? Znate što još govore? Da mi koji podržavamo župnika skupa s njim u podrumu župnog dvora uzimamo drogu. To su nevjerojatne stvari – veli Štengl i domeće kako se ne bismo trebali čuditi što mještani s nama nisu željeli razgovarati jer se boje.

Prenosi kako velečasni Novak vrlo teško podnosi nastalu situaciju.

– Bolestan je čovjek, imao je tri operacije, ima povišen šećer. U zadnjih nekoliko mjeseci izgubio je više od 20 kilograma – kaže Štengl, smatrajući kako bi policija trebala „pritisnuti“ nekoga od župnikovih protivnika i tada bi lako doznala tko je povješao ubijene ptice.

Neistomišljenici vlč. Novaka okupljaju se, među ostalim, i putem Facebook stranice Zajednica župljana župe Cirkvena. Među njima je i 40-godišnja Biljana Borlenić Aragović.

– Velečasni mi je poslao policiju, kao da sam upletena u vješanje mrtvih ptica. Pa, ja to žestoko osuđujem. Ali to ne znači da se slažem s time kako se vodi župa. Ništa se ne ulaže u crkvu, pogledajte kakva je izvana, a iznutra se ruši žbuka. A velečasni nam neće dati nikakve izvještaje o tome kako se troši novac – rekla je ona.

Spominje da je delegacija nezadovoljnih župljana u travnju bila na razgovoru kod biskupa Huzjaka, koji je obećao da će učiniti ono što je najbolje za župu. Početkom ovog mjeseca došlo je do „kadrovske preraspodjele“ desetak župnika u njegovoj biskupiji, a vlč. Ivan Novak ostao je u Cirkveni, što jasno govori o tome kako crkvena hijerarhija gleda na situaciju u župi Pohoda Blažene Djevice Marije.

Zanimalo nas je zbog čega je do „pobune“ protiv vlč. Novaka došlo tek početkom ove godine iako je on u službi u Cirkveni još od 2011. godine.

– U našoj župi nikad nije bilo problema sve do lani, kad je župnik donio odluku da orguljaš i zvonar neće dobiti naknadu za prošlu godinu. Sada je crkva i bez orguljaša i bez zbora i bez zvona. Na što to liči? Župnik je zapravo okrao ljude koji dugo služe, i to orguljaš punih 50 godina, a zvonar 30 godina. Obojica su se zbog toga razboljeli – objasnila je Biljana Borlenić Aragović.

Nezadovoljna je i time što vlč. Novak u svojim propovijedima govori da je Sotona ušao u ljude i da bi u selu trebalo provesti egzorcizam.

– Više ne idem u našu crkvu, ne mogu to slušati. On jedno propovijeda, a drugo radi. To što nije premješten, govori da ima veliko povjerenje crkvene vlasti. Mi smo na sve legalne načine pokušali ukazati na probleme, ali nismo uspjeli. Razočarana sam – rekla je ona i ponovila kako osuđuje vješanje mrtvih ptica pred župnim dvorom.

Nasuprot Štenglu, tvrdi kako je većina mještana protiv vlč. Novaka te kako on okuplja nekoliko svojih pristalica u podrumu župnog dvora.

Kako bilo, malo mjesto nedaleko od Križevaca više nije nacionalno poznato samo kao kulisa za snimanje serije Dirigenti i mužikaši izvrsnog redatelja Kreše Golika i genijalnog scenarista Mladena Kerstnera. Neki vrag je zbilja ušao u Cirkvenu i izazvao velik razdor kojemu se, zasad, ne vidi kraja. (hš)

FOTO:NIKOLA WOLF