VRBANIĆ (HDZ) : Glasajte za veće božićnice umirovljenima ŠEMPER (Umirovljenici) : Ne, to je populizam

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dosad još u ovome mandatu koprivničkog Gradskog vijeća nezabilježeno podcrtavanje „tanke“ većine SDP-a i njegovih partnera izveo je HDZ-ov vijećnik Mario Vrbanić na prošlotjednoj sjednici u raspravi o gradskom proračunu za iduću godinu.

HDZ je podnio nekoliko amandmana, među ostalim i dva kojima je predložio da se davanje umirovljenicima za Božić i Uskrs poveća za ukupno 230.000 kuna, a novac bi se uzeo iz ureda gradonačelnika, od svote za promidžbu, koja je planirana na iznos od 950.000 kuna, te od novca planiranog za proslavu Praznika rada.

Vrbanić se s govornice obratio Željku Šemperu iz Hrvatske stranke umirovljenika, koja je na vlasti u koaliciji s SDP-om, HSS-om, Laburistima i HNS-om. Od 21 vijećnika koalicija ima 11, a oporba, koju čine HDZ, Mreža i nezavisni ima deset ruku.

Željko Šemper

– Spomenuli ste da 15 godina nisu dizani cenzusi za mirovine i pitam se u kojem sto to mandatu sjedili u Saboru, zašto se tada nisu podignuli cenzusi, kada je vaša ruka tada nešto značila u Saboru. Vode se mjere na koje vi ne možete puno utjecati, ali u ovome Gradskom vijeću vi možete utjecati. Vaša ruka je presudna! Vaša ruka je jedanaesta. Ovdje vas javno pozivam da podržite naše prijedloge, jer naši prijedlozi, koji su u domeni onoga što mi kao gradski vijećnici možemo učiniti, jesu da povećamo pomoć umirovljenicima za ukupno 230.000 kuna. Pozivam vas da to podržite jer ovdje vaša ruka nešto znači – obratio se Vrbanić s govornice Šemperu.

U tome je trenutku Zoran Gošek, iskusni SDP-ov vijećnik, kao oparen iz klupe počeo dobacivati: Nemojte imenom i prezimenom na vijećnike!, no šef Vijeća Ivan Pal (HSS) to je prekinuo i dopustio Vrbaniću da dovrši izlaganje. 

On se ponovno obratio Šemperu kazavši kako je cijena odvoza otpada za samca u koprivnici povećana s oko 11 na oko 35 kuna.

– Pozivam vas također da s nama iz oporbe – ima nas deset – složite cjenik koji će biti svima prihvatljiv. I u Gradskom vijeću su četiri umirovljenika te apeliram na vas da podržite ovo što predlažemo za umirovljenike jer ispada da smo upravo mi u Koprivnici ti koji brinu za umirovljenike. Tu vaša ruka nešto znači – zaključio je Vrbanić.

Šemper je replicirao u vidno podignutom tonusu.

– Ovo od vas je čisti populizam. Vi se, kakti, borite za dva dana za umirovljenike, međutim ljudi trebaju živjeti svaki dan. I vi sad koristite ovaj omjer 11:10 i prozivate me javno, a ja vam javno velim da ću glasati za vaš amandman onda kad Plenković i kompanija usvoje ključne, prioritetne zadatke, a to su povećanje dopunskog i novi model obiteljskih mirovina. Vaš ministar financija hvali se sa suficitom, a znate li preko čijih leđa? Za više od 4,5 milijarde kuna svake je godine oštećeno više od 800.000 novih umirovljenika! – rekao je Šemper.

U odgovoru na repliku Vrbanić ga je pozvao neka još jednom razmisli i prihvati amandmane o povećanju božićnice i uskrsnice za umirovljenike te je treći put ponovio: Ovdje vaša ruka nešto znači!

Vladajuća većina na kraju je odbila sve oporbene amandmane te je gradski proračun za 2020. godinu, težak 263 milijuna kuna, prihvaćen s 11 glasova za, dok je deset oporbenih ruku diglo pločice s natpisom „protiv“.

Foto Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Najava pojačanog nadzora prometa za vikend

Policijska uprava koprivničko – križevačka će tijekom vikenda, od  petka, 7. do ponedjeljka, 10. kolovoza provoditi pojačani nadzor prometa Pojačano će se nadzirati brzina kretanja

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI