VRHUNAC EPIDEMIJE Gripu prošli tjedan dobilo najviše ljudi, neka vrtićka djeca oboljela dvaput

Vladaju A i B virus gripe pa se moguće dvaput zaraziti


Autor: podravski.hr — 12.02.2018. / 9:24 Aktualno

Ilustracija / Novi smrtni slučaj od gripe u koprivničkoj bolnici

Gotovo dvije tisuće oboljelih od gripe evidentirano je potkraj tjedna u Koprivničko-križevačkoj županiji, otkrivaju poodaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prošli tjedan očito je vrhunac epidemije jer su liječnici prijavili dosad najviše gripoznih ove zime, ukupno 627.
Vladaju dva soja gripe, tip B, koji je zastupljeniji, te tip A u manjoj mjeri. Zaraza se najviše proširila među školskom i vrtićkom populacijom, pa su tako neke vrtićke grupe potpuno desetkovane, doznajemo od dr. Danijele Pinter iz Zavoda za javno zdravstvo, koja nam je istaknula i kako pedijatri javljaju da su neka djeca ove godine i drugi put oboljela od gripe: u prvom slučaju bio je prisutan jedan soj, a sada su se javili liječnicima jer su dobili drugi soj gripe.
Kako doznajemo u najbrojnijem koprivničkom vrtiću, Tratinčici, odgojiteljice su se već privikle da umjesto dvadesetero djece u grupama imaju od troje do maksimalno desetero djece.
Iz bolnice nam pak javljaju kako je tamo dosad zadržano 15-ak pacijenata sa sumnjom ili pak dijagnozom gripe, a devet njih starije je od 65 godina. Upozoravaju kako je i dalje na snazi zabrana posjeta bolesnicima u svrhu sprječavanja širenja zaraze.
Dr. Danijela Pinter ne može reći je li prošli tjedan značio vrhunac epidemije, ali on svakako slijedi u danima pred nama. Podsjetimo, prošle je zime prema podacima Zavoda za javno zdravstvo od gripe oboljelo 2668 osoba, no stvarni broj bio je mnogo veći. (mi, rv)
FOTO: ARHIVA