Vrijedni Andrija: Sve moje košare idu za Njemačku

Andrija Čižmešija (75) iz Koprivnice i umirovljeničke dane provodi radno, i to tradicijskom izradom košara. Pletarstvom se bavi od rane mladosti, a iako je radni vijek proveo u Njemačkoj, izrada košara stalno je bila njegov hobi kojim je ostvarivao dodatnu zaradu. Njegova supruga Đurđa otkrila nam je kako se zapravo počeo baviti pletarstvom.

– Moj Andrija nije baš bio dobar đak i nije volio učiti pa mu je pokojna majka rekla neka se primi nekakvog zanata i tako je krenuo plesti košare. On je jednostavno rođen za taj posao – kaže Đurđa Čižmešija.

U Njemačkoj je, kaže Andrija, njegov talent za pletarstvo otkriven u zajednici koja je okupljala Hrvate, a kako su se Nijemcima svidjeli njegovi proizvodi, stalno je izrađivao košare. Nakon odlaska u mirovinu Andrija se skrasio u Koprivnici, a pletarstvo je i dalje ostalo njegovo zanimanje.

– Ne računajući vikende, skoro da i nema dana da ne pletem košare. Šibe nabavljam u Kotoribi jer se danas samo tamo mogu pronaći. No, moram reći da je kvaliteta današnjih šiba znatno lošija jer je očito nekadašnji domaći uzgoj bio puno bolji od ovog masovnog namijenjenog prvenstveno industriji – kaže Andrija Čižmešija.

Za izradu jedne korpe potrebna su mu dva sata. I dalje sve svoje proizvode Andrija prodaje u Njemačkoj pa je, kaže on u šali, jedan od boljih izvoznika u Koprivnici. – Kod nas u Podravini nisam ni pokušavao prodavati korpe. Kći mi i dalje živi u Njemačkoj pa jedan puta na godinu idemo tamo i onda vozim košare koje sam izradio. Tamo se te košare najviše koriste za berbe voća i bez problema prodam sve što ispletem – zaključio je Andrija Čižmešija.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI