VRIJEDNO, A PROPADA Već 18 godina borimo se za zgradu, Grad ne mari

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zgrada na adresi Trg dr. Tomislava Bardeka 1, predivno historicističko zdanje građeno na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kroz je povijest krila neke mračne tajne poput one da je upravo u njoj za vrijeme Drugog svjetskog rata ‘operirao’ pukovnik Rafael Boban, a u toj zgradi držao je zatočene bivše ministre Mladena Lorkovića i Antu Vokića koji su željeli da NDH prijeđe na stranu saveznika.

Godinama kasnije u toj se zgradi nalazilo sjedište Centra za socijalnu skrb, a danas stoji sablasno prazna, napuštena i prepuštena na milost i nemilost vremenskih (ne)prilika i (ne)mara vlasnika, barem nekih. Naime, ovo zdanje s ogromnim dvorištem i dvorišnim zgradama od čak 2201 metara kvadratnih u suvlasništvu je Republike Hrvatske, Grada Koprivnice i privatne osobe Branka Silte. Svaki od njih posjeduje po trećinu površine, a dok RH i Grad ne mare puno za zgradu, Branko i njegova supruga Nada već dugi niz godina upozoravaju na indiferentnost prema ovoj vrijednoj imovini u samom središtu grada.


Danas stoji sablasno prazna, napuštena i prepuštena na milost i nemilost vremenskih (ne)prilika

Zgrada opustošena

– Već se godinama borimo zbog prostora ispred kuće. Ovdje se uvijek netko parkira, a znak za zabranu parkiranja i zaustavljanja ne može biti veći. Mi nikad ne možemo ući u dvorište autom jer nas netko zagradi, a i kad uđemo, pitanje je možemo li izaći jer se uvijek tu nađe netko tko je ‘samo nakratko’ ostavio auto – objasnila je Nada.

Kako kaže, ovo je samo manji problem. Ono što je najviše muči je to što se već godinama sudi s ostalim suvlasnicima koji ne žele etažirati objekt.

– Jedino što znamo je da imamo 100 metara kvadratnih stana u samoj zgradi. Ono što želimo je da se etažira i da jasno znamo koji je naš dio dvorišta, tavana i podruma. No, nitko se ne želi time malo pozabaviti pa smo morali pokrenuti spor koji, eto, još malo i bit će punoljetan – veli Nada.

Krov na zgradi prokišnjava, provale su učestale i zgrada je opustošena.

– Ponudili smo Gradu da otkupi naš dio, neće. Ponudili smo da ja i suprug otkupimo cijelu parcelu sa zgradama, neće. Ponudili smo da nam daju zamjenu, opet neće. Nikakav dogovor ne možemo postići – veli Nada.

Ljuta je jer je nakon iseljenja CZSS-a dvorište postalo smetlište, odlagalište prezervativa i parkiralište.


Kako kaže, Grad je prisvojio i dio parcele iza dvorišnih zgrada

– U tom stanu živjela je moja svekrva do prije nekoliko godina, a nakon njezine smrti ovdje nema nikog. Evo, vidite ovo dvorište. Nitko nikada nije došao ovdje i počistio nered, pokosio travu ili porušio grmlje i drveće koje će još malo početi rasti iz kuće i u kuću. Ja i suprug smo jedno vrijeme održavali cijelo dvorište, a sad održava netko iz Centra Svitanje, koliko sam čula, Grad je dao dio pomoćnih prostorija njima na korištenje – objasnila je Nada.

Kako kaže, Grad je prisvojio i dio parcele iza dvorišnih zgrada koja gleda prema tržnici i tamo je Komunalac napravio parkiralište.

Bio je kupac, ali…

– Oni su lijepo zarađivali novac, a trećina tog parkirališta zapravo je privatno vlasništvo mog supruga. Imali smo i kupca prije više godina koji je itekako bio zainteresiran za naš dio, no to je propalo jer mu nismo znali reći koji dio će, zapravo, kupiti pa je odustao. Zgrada je kvalitetno građena, no krovište je staro, u zidovima je vlaga i treba hitno nešto poduzeti da zgrada skroz ne propadne. Sav svekrvin namještaj morali smo maknuti. Pokrali su nam plinske peći, odrezali slavine i sve druge instalacije, a otkopčali smo i struju jer je to postalo vrlo opasno. Svašta se može dogoditi u takvoj zgradi – rekla je Nada.

Budući da zgrada svakom danom sve više propada, kaže kako više ne zna koja im je opcija najbolja, odnosno najmanje loša.


Kakvo je stajalište Grada Koprivnice po pitanju ove zgrade, nismo uspjeli saznati do zaključenja broja

– Ovdje se jako puno novca mora uložiti kako bi se objekt osposobio za upotrebu. Suprug je prije više od godinu dana tražio da se nađe s gradonačelnikom i da se dogovore oko toga, nikad ništa od tog sastanka. Strašno mi je žao zbog te situacije. Možda bismo ja i suprug još nešto i ulagali, ali, na primjer, koji dio krova da popravim, koji dio dvorišta da očistim? – pita se Nada. 

Kakvo je stajalište Grada Koprivnice po pitanju ove zgrade, nismo uspjeli saznati do zaključenja broja.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI