VRIJEDNO BLAGO NA UDARU Rajku ukralo 20-ak janjaca, Peri susjedovi psi poklali 40-ak komada

Uzgajamo ovce jedno radi janjadi, a vunu moramo spaliti jer nemamo kamo s njom - otkriva Rajko Osman


Autor: podravski.hr — 15.11.2017. / 9:41 Aktualno

Pero Kusak trenutno u uzgoju ima 86 ovaca i janjadi

Niske otkupne cijene mlijeka i junadi te svinja i odojaka brojne su poljoprivrednike natjerale da se umjesto govedarstva i svinjogostva okrenu ovčarstvu. To potvrđuje i analiza naturalne proizvodnje prema kojoj je i u našoj županiji u proteklih 25 godina znatno pao uzgoj goveda i svinja te proizvodnja mlijeka, a jedino je porastao “saldo” ovaca.
Pero Kusak iz Novog Virja okrenuo se uzgoju ovaca prije 20 godina. Dotad je uzgajao krave i junad, a pojava kravljeg ludila, koja je znatno snizila otkupne cijene goveda, bila je razlog da se okrene ovčarstvu. I, ističe on, nije požalio. Trenutno u uzgoju ima 86 ovaca i janjadi.
– Prije godinu dana susjedovi psi zaklali su mi 37 ovaca i janjadi pa mi je stado palo ispod 100 grla. Zbog tog sam na imanju postavio i kamere kako se nešto slično ne bi ponovilo te da imam čvrste dokaze u slučaju da se ista situacija ponovi. Sad se polako stado popunjava i uskoro ću opet biti iznad 100 grla, što mi donosi povoljniju cijenu markiranja ovaca – priča Pero Kusak.
Prodaja janjadi, dodaje Pero, donosi solidnu zaradu, a cijena je stabilna i tijekom cijele godine kreće se oko 22 kune.
– Jedino je u posljednje vrijeme malo teže pronaći kupce. Dosta domaćinstava je krenulo u uzgoj ovaca i to mi koji smo već duže u tom poslu osjetimo prilikom prodaje, pogotovo oko Božića. Prije dvije godine u tom sam razdoblju znao prodati i po 50 janjaca, a lani svega nekoliko. No, imam svoje stalne mušterije pa se ne žalim – ističe Pero Kusak.
Ovce, kaže Pero, ne zahtijevaju preveliku brigu i najvažnije je osigurati im velik pašnjak. Na svom imanju Pero je ogradio četiri hektara koja služe ovcama.
– Plan mi je i dalje povećavati uzgoj, a nadam se da će cijene ostati stabilne te da će jamčiti opstojnost proizvodnje – zaključio je Pero Kusak.
Slično govori i Rajko Osman iz Duge Rijeke, naselja u općini Rasinja, koji je nastavio obiteljski posao uzgoj janjaca. Ovaj mladi poljoprivrednik trenutačno ima oko 80 ovaca u uzgoju, a nekad ih je imao i sto. No, Rajko nije smanjio broj ovaca jer je pala potražnja za janjcima, već, nažalost, bio je žrtva teških krađa te mu je u kratkom periodu nestalo dvadesetak grla.
– Koliko janjaca imam, toliko ih prodam i potražnja stalno postoji. Kroz nekoliko godina cijena po kilogramu nešto je pala, vjerojatno zbog veće ponude, ali još uvijek možemo prodati sve janjce – objasnio je Rajko Osman.
Iako oba uzgajivača na osamdesetak ovaca proizvedu mnogo vune, za nju u Hrvatskoj nema potražnje.
– Uzgajamo ovce jedno radi janjadi, a vunu moramo spaliti, jer nemamo kamo s njom. No, i ovako, samo prodajom janjaca, može se nešto zaraditi – objasnio je Rajko, koji je baš obrađivao dva janjca koja je taj dan prodao. (db, md)
FOTO: NIKOLA WOLF