VRT VELEČASNOG Župnik Mladen Gorupić u svojem egzotičnom voćnjaku dočekao i prvu berbu kivija

Prije četiri godine svestrani kalinovački župnik posadio je kivi, a zbog lanjskog mraza prvu berbu odradio je tek ove godine


Autor: podravski.hr — 30.10.2017. / 12:45 Stil

Župnik u svojem voćnjaku s egzotičnim plodovima

Vlč. Mladen Gorupić, župnik iz Kalinovca, u svom je voćnjaku dočekao i prvu berbu kivija. Prije četiri godine svestrani kalinovački župnik posadio je kivi, a zbog lanjskog mraza prvu berbu odradio je tek ove godine. Urod je dosta dobar jer su u ovoj godini klimatski uvjeti bili naklonjeni kiviju.
– Na prve plodove čeka se tri godine, no lani je mraz uzeo svoj danak. Srećom, ove godine mraz nije nanio štetu u mom voćnjaku pa sam uspio odraditi prvu berbu kivija – kaže Mladen Gorupić.
Urod će velečasni Gorupić podijeliti župljanima, koje nerijetko časti raznim voćem. U svom voćnjaku zasadio je i kaki.
– Stalno se trudim voćnjak obogatiti novim sortama pa sam tako zasadio kivi i kaki. Kivi je puno bolje uspio, a na jednoj sadnici kakija urod je također dosta dobar – priča nam Mladen Gorupić.
Uz egzotično voće, neizostavan je i uzgoj marelica, bresaka, jabuka, krušaka i oraha. Velečasni Gorupić je župnik i u đurđevačkom prigradskom naselju Budrovac pa i vrt tamošnjeg farofa koristi za sadnju raznog voća.
– Voćarstvo je moj velik hobi i tijekom cijele godine u mom voćnjaku traje berba jer imam razne sorte, od onih najranijih do najkasnijih. Sav urod koristim za potrebe župnih ureda te dijelim župljanima. Uzgajam i razno povrće pa i tu nema problema za opskrbu župnih ureda. Ove godine posebno sam zadovoljan urodom oraha – zaključio je Mladen Gorupić. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ

Velečasni bere prve plodove kivija