VRTIĆ BUDUĆNOSTI Hiperaktivnost i druge poremećaje liječe elektrodama na glavi djeteta

Pojednostavljeno, ta terapija funkcionira tako da se tijekom razgovora s pacijentom o stvarima koje ga muče pokušava u tom trenutku mozak “istrenirati“ kako da ostane u uravnoteženom stanju


Autor: podravski.hr — 13.12.2018. / 16:23 Aktualno

Gordana Trnjak Vajagić, ravnatljica dječjeg vrtića

Ludbreški dječji vrtić Smjehuljica jedini je u Podravini u kojemu se provodi posebna terapija – neurofeedback – za djecu koja imaju problema s poremećajem ponašanja i hiperaktivnošću.
Ravnateljica Gordana Trnjak Vajagić osposobljena je terapeutkinja u neurofeedback metodi. Ta vrsta terapije vrlo je zanimljiva u moderno doba, kad je uočen sve veći broj djece s raznim poremećajima ponašanja i neurotičnih poremećaja. Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. Ona se može provoditi na djeci, ali i na odraslim osobama.
– Neki poremećaji povezani su sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti. Pomoću ove metode moguće je trajno promijeniti ‘loše’ obrasce i jednostavno naučiti mozak da funkcionira bolje te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja – objasnila je Gordana Trnjak Vajagić.
Sama metoda vrlo je jednostavna, ali se provodi pomoću vrlo sofisticirane tehnologije. Za tu svrhu vrtić je nabavio aparat vrijedan 100.000 kuna, koji pomoću posebnih elektroda što se pričvrste ne glavu pacijenta očitava moždane valove. Njih mozak odašilje kod određenih podražaja.
Kod razgovora o problemima koje pacijent ima, većinom se događa disonanca između četiriju tipa moždanih valova, što ukazuje na problem koji se u svakodnevnom životu manifestira kao nepoželjan tip ponašanja ili stanja.
– Moždani valovi su temelj svega što naš mozak radi. Oni su rezultat elektromagnetskih signala koje ljudski mozak neprestano proizvodi. EEG je mjerni instrument kojim mjerimo različite tipove moždanih valova koji stvaraju neku ritmičku aktivnost mozga – objasnila je Gordana Trnjak Vajagić.
Neurofeedback terapija koristi suvremenu tehnologiju kako bi moždanu aktivnost pretvorio u korisne informacije o tome kako mozak funkcionira. Pojednostavljeno, ta terapija funkcionira tako da se tijekom razgovora s pacijentom o stvarima koje ga muče pokušava u tom trenutku mozak “istrenirati“ kako da ostane u uravnoteženom stanju.
Tijekom razgovora, dijete na ekranu gleda njemu ugodne prizore ili, primjerice, igra igricu, čime se izbjegavaju velika odstupanja u ravnoteži moždanih valova.

Terapija je ugodna i učinkovita

Iako je tehnologija složena, sam postupak neurofeedbacka iznimno je jednostavan, bezbolan i neinvanzivan. To je znanstveno dokazan način kojim se poboljšava način funkcioniranja mozga kroz intenzivan trening mozga.
Uređaj svakih pola sekunde tijekom treninga zabilježi trenutačno funkcioniranje mozga i to usporedi s postavljenim ciljem. Ako je mozak dobro „odradio posao“, bit će „nagrađen“ s pomoću vizualnog stimulansa na ekranu, a „nagrade“ neće biti kada se mozak „ne trudi“ da se približi zadanom cilju i ostane u ravnoteži.
– Iako to zvuči komplicirano, zapravo nije. Postupak je vrlo jednostavan, zadatak je djeteta da bude opušteno i da uživa gledajući ekran, a mozak za to vrijeme sam odrađuje trening – objasnila je Gordana Trnjak Vajagić.
Metoda je besplatno dostupna svoj djeci iz vrtića s određenim problemima, naravno, uz dopuštenje roditelja. Dostupna je svima koji mogu sjediti pred ekranom i gledati što im je zanimljivo u trajanju od pola sata.
– Za kvalitetan učinak važna je dosljednost u dolasku na treninge, i to minimalno dvaput tjedno kroz deset tjedana – napomenula je Gordana Trnjak Vajagić.
Terapija je, kaže, vrlo efikasna pomoć kod poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), kod poremećaja raspoloženja i depresije, kod poremećaja spavanja poput nesanice, teškog usnivanja i čestog buđenja, kod tjeskobe i različitih strahova, kod stresa i otklanjanja posljedica stresa, loše koncentracije, poteškoća u učenju, glavobolja i migrena.
Nažalost, reći će ravnateljica, u moderno vrijeme sve veći broj djece pati od nekog od spomenutih poremećaja, što je posebice vidljivo stručnjacima iz pedagoških djelatnosti. Sve je to vrlo vjerojatno posljedica stresnog života roditelja, a posebice majki za vrijeme trudnoće.
– Roditelji su sve više podložni stresu zbog straha od gubitka radnog mjesta, financijske nestabilnosti i nesigurnosti. Sve to preko roditelja utječe i na zdravlje djece – napomenula je Gordana Trnjak Vajagić.
Dodala je kako iz tih razloga mlade žene sve češće imaju problema s plodnošću.
– U obitelji imam ginekologa koji mi kaže da je problem s neplodnošću sve učestaliji kod mladih žena, koje su tek prošle trideset godina. Postoje podaci koji to izravno povezuju s modernim načinom života i njegovom najvibrantnijom nuspojavom, a to je stres – napomenula je ravnateljica Trnjak Vajagić.
Zadovoljna je rezultatima koje postiže neurofeedback terapijom.
– Vide se rezultati kod djece koje redoviti posjećuju terapiju. Nažalost, ona je sve potrebnija – zaključila je Gordana Trnjak Vajagić. (md)

Gordana Trnjak Vajagić uz uređaj za metodu neurofeedback

FOTO: NIKOLA WOLF