Vrtoglavice i omaglice – znak su slabe cirkulacije, ali i raznih opasnih bolesti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Omaglice i vrtoglavice jedan su od češćih simptoma koji dovode bolesnika liječniku, posebno nakon četrdesete godine života. Riječ je o nekoliko vrsta subjektivnog poremećaja ravnoteže. Mogu biti centralnog i perifernog podrijetla. Znak su poremećaja u vestibularnom sustavu, koji služi za održavanje ravnoteže (strukture unutarnjeg uha, vestibularni živac, moždano deblo i mali mozak).

Vrlo je važno razlikovati pravu vrtoglavicu (vertigo) od sličnih senzacija, koji nisu prava vrtoglavica, jer su uzroci i načini liječenja drugačiji. Vrtoglavica je osjećaj pravog rotacijskog kretanja bolesnika ili okoline oko bolesnika. Druge senzacije koje nisu vertigo su obično omaglice, nestabilnost, «lebdenje»…

U poremećaje ravnoteže, osim prave vrtoglavice, ubrajaju se još i sinkope i presinkope, nestabilnost i druge, manje specifične smetnje. Sinkope (odnosne presinkope) predstavljaju osjećaj nesvjestice, često praćen neugodnim osjećanjem, mučninom, strahom i prolaznim gubitkom vida. Uzrok je pad opskrbe mozga krvlju ispod potrebne razine. Osjećaj nestabilnosti može imati oblik osjećaja neravnoteže, nesigurnosti, nestabilnosti.

Uzroci ovih skupina su često različiti u tom smislu da je poremećaj kod prave vrtoglavice obično u unutarnjem uhu, dok je kod ostalih najčešće uzrok neurološki, kardiološki ili neka druga sistemska bolest. Uzrok se može razlikovati i u drugim elementima. Ako je vrtoglavica nastala naglo, uz ponekad prisutan šum ili punoću u uhu ili oslabljen sluh, prvenstveno se sumnja na bolest unutarnjeg uha. Ako je razvoj postupan uz izražene i druge simptome, uzrok je obično izvan uha.

Vertigo prouzrokovan promjenama u središnjem živčanom sustavu najčešće je povezan i s drugim znakovima kao dvoslike, poremećajem govora, motoričkim ispadima… Smetnje mogu biti izražene povremeno ili stalno, što opet može ukazivati na eventualni uzrok. Prilikom kliničke obrade bolesnika koji se žali na vrtoglavicu i slične simptome važno je uzeti što više podataka od bolesnika. Kod pregleda treba obratiti pažnju na arterijski tlak (uključujući mjerenje u ležećem i stajaćem položaju), potreban je pregled uha na postojanje znakova upale i evaluacija kardiološkog i neurološkog stanja bolesnika.

Kod kliničkog pregleda također je važno ustanoviti postoje li nevoljni ritmični pokreti očnih jabučica (tzv. nistagmus), čija pojava također može ukazivati na mjesto na kojem se javio poremećaj, zbog čega se on mora što točnije procijeniti (jačina, smjer, faktori koji ga pojačavaju…). Kriva procjena nistagmusa može lako dovesti do greške u dijagnozi.  Uzroci vrtoglavice:

Vestibularni neuronitis: Jedan od češćih uzroka naglo nastale vrtoglavice. Češći je kod odraslih osoba srednje životne dobi. Može, ali i ne mora mu prethoditi virusna infekcija gornjih dišnih putova te se vjeruje da je virusnog podrijetla. Uzrok može biti i cirkulacijski poremećaj u području unutarnjeg uha i vestibularnog živca. Vrtoglavica nastaje naglo uz pojavu mučnine i povraćanja. Ponekad može biti izražena toliko da bolesnik otežano stoji. Pojavljuje se i nistagmus.

Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV): Također jedan od čestih uzroka vrtoglavice, ali u mnogo slučajeva ostaje neprepoznat. Često se javlja u obliku rotatorne vrtoglavice, kada se bolesnik okreće u ležećem položaju ili kada bolesnik naglo okrene glavu prema gore, a obično traje samo nekoliko sekundi te nastaje naglo. Pritom nema drugih neuroloških simptoma. Uzroci mogu biti vrlo različiti (trauma, upale, otoskleroza, bolesti središnjeg živčanog sustava), a vrlo često uzrok ostaje nepoznat.

Meniereova bolest: Bolest se sastoji od tri karakteristična simptoma: vrtoglavice, šuma u ušima i gubitka sluha. Radi se o nakupljanju tekućine u membranskim prostorima unutarnjeg uha, a neliječen može dovesti do teškog oštećenja sluha i sustava za ravnotežu. U liječenju se, s obzirom na to da je uzrok najčešće nepoznat, koriste lijekovi iz različitih skupina. Često se simptomi povlače uz dijetu sa smanjenim unosom soli i uzimanjem diuretika.

Cerebrovaskularne bolesti: Promjene na krvnim žilama koje opskrbljuju krvlju područje unutarnjeg uha i malog mozga (stražnja lubanjska jama) mogu također dovesti do poremećaja održavanja ravnoteže. Ovo je stanje vrlo važno točno razlikovati od vastibularnog neuronitisa i sličnih bolesti izoliranih na unutarnje uho.

Cervikogena vrtoglavica (vertebrobazilarni sindrom): Jedan od češćih uzroka vrtoglavice i sličnih tegoba je nedostatna cirkulacija krvi kroz vertebralne arterije, koje prolaze kroz poprečne nastavke vratnih kralježaka te oštećenja vratne kralježnice različitog podrijetla, a najčešće degenerativne, mogu uzrokovati smanjenu opskrbu kisikom dijelova mozga i unutarnjeg uha zaduženih za održavanje ravnoteže. Takvi se bolesnici često žale na bolnost u vratu i napetost vratnih mišića. Tegobe se mogu pogoršati kod naglih pokreta glave i vrata ili pri pogledu prema gore.

Migrena: Vrtoglavica je česta popratna pojava kod bolesnika koji boluju od migrene. Može biti prisutna u fazi pred glavobolju (tzv. aura) ili tijekom trajanja migrenozne glavobolje, a može poprimiti značajke prave vrtoglavice ili omaglice, nestabilnosti i dr. Liječenje kod ovog tipa vrtoglavice odgovara liječenju osnovne bolesti.

Multipla skleroza: Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava za koju se smatra da je autoimunog porijekla. Karakterizirana je demijelinizirajućim procesom, a najčešće se prvi put javlja u mlađoj odrasloj dobi. U određenog broja bolesnika se uz ostale tipične simptome može javiti i osjećaj vrtoglavice i nestabilnosti. Također može biti oštećen i sluh ako proces zahvati slušne centre. Za multiplu sklerozu je tipično pojavljivanje različitih neuroloških smetnji u različito vrijeme.

Tumori: Tumori koji imaju ishodište u stražnjoj lubanjskoj jami mogu dovesti do vrtoglavice. Primjer takvog tumora je vestibularni švanom, koji zbog svog polaganog rasta ipak rjeđe dovodi do vrtoglavice nego što dovodi do slabljenja sluha.

Izbor adekvatnog načina liječenja vrtoglavice u prvom redu ovisi o uzroku tegoba. (najdoktor.com)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Mališali slavili Galovićev rođendan

Predškolci Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja u pratnji odgojiteljica sudjelovali su na obilježavanju Galovićeva rođendana u Galovićevu domu u Peterancu. Kako kažu u Bregunici,

Uredili putove prema Dravi

Hrvatske vode u dogovoru s Općinom Podravske Sesvete obnovile su poljske putove Šarje, Sigetec i Crlenika, koji su ujedno i prilazni putovi prema rijeci Dravi

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI