Yuliya: Teško je riječima opisati strah koji smo proživljavali u podrumu

Hotel Picok u Đurđevcu od prošlog tjedna postao je privremeni dom za 33 obitelji iz ratom pogođene Ukrajine. Ukupno su u hotelu smještene 74 izbjeglice koje su nakon osam dana putovanja po Ukrajini, Poljskoj i Mađarskoj prihvatile smještaj u Podravini.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Većina izbjeglica je iz Kijeva i Harkiva koji su odmah bili meta ruske invazije na Ukrajinu. Yuliya Dulub iz Harkiva, nakon pet dana ratnih strahota provedenih u podrumu zajedno s 15-godišnjom kćeri, uspjela je napustiti Ukrajinu, a sam bijeg za njih je trajao dugih osam dana.

– Teško je riječima opisati strah koji smo proživljavali u podrumu. Stalno su se čuli pucnjevi i udari granata i gotovo da i nismo izlazili iz skloništa. Svaka minuta trajala je kao cijeli dan i imali smo dojam da smo mjesecima u skloništu zbog ruske opsade. Nije nam bilo druge nego napustiti naš dom jer smo svjesni da Putin neće odustati od svog plana – priča nam Yuliya Dulub.

Tri dana, dodaje ona, trajao je put vlakovima i autobusima od Harkiva do granice s Poljskom. I sam ukrcaj na vlak u Harkivu, ističe ona, bilo je prestrašno iskustvo zbog gužvi na stanici koje su nerijetko bile praćene i pucnjevima, što je stvaralo dodatnu paniku kod ljudi.

Yulia Dulub

– I ta tri dana trajala su nam jako dugo i tek kad smo došli na granicu s Poljskom osjećali smo se sigurno. Iako za Hrvatsku dosad nismo ni znali, osim po nogometnim uspjesima, odlučili smo prihvatiti smještaj tu u Đurđevcu – kaže Yuliya Dulub.

Odmah po dolasku u hotel, kaže ona, dobili su sve što im je bilo potrebno, a posebno ih je oduševilo veliko srce brojnih Đurđevčana koji im svakodnevno donose odjeću i razne igračke za djecu te se trude uljepšati im svakodnevicu.

– Još uvijek se privikavamo na činjenicu da smo u mirnom kraju i da ne moramo više slušati zvukove granata. Svi smo zahvalni ljudima koji su nas dočekali tu u Đurđevcu i koji nam svakodnevno pomažu u svemu – kaže Yuliya Dulub.

Nitko od izbjeglica koje su stigle u hotel zasad ne planira napustiti Đurđevac, a svi se duboko nadaju da će rat brzo završiti te da će se moći vratiti u svoje domove.

– Svi smo mi u strahu za budućnost naše djece jer ne znamo koliko će zapravo rat trajati. Zato su već naši domaćini u hotelu Picok pokrenuli inicijativu da počnemo učiti hrvatski jezik tako da se lakše uklopimo u novu sredinu ako će rat u našoj zemlji potrajati. Stalno smo u kontaktu s našim muževima koji su ostali u Ukrajini i oni se nadaju da naše obitelji neće biti dugo razdvojene. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati, a mi žene spremne smo ovdje tražiti i posao ako se naš boravak produži – zaključila je Yuliya Dulub.

Danijel Dugina, operativni direktor hotela Picok, ističe kako su bez previše razmišljanja odlučili prihvatiti ponudu da postanu prihvatni smještaj za izbjeglice iz Ukrajine. Hotel ima 84 sobe, a 33 su namijenjene u tu svrhu. – Izbjeglicama smo osigurali prostor za dnevni boravak i prehranu potpuno odvojen od ostalih naših gostiju, a oformili smo i privremenu zdravstvenu ambulantu. Kroz nekoliko dana ćemo napraviti i anketu želi li netko od izbjeglica raditi u hotelu na poslovima za koji imaju kvalifikacije te im i na taj način izaći u susret – kaže Danijel Dugina.

FOTO Dinko Borozan

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI