Za 34.000 kuna izradio stroj koji sad vrijedi čak milijun!

Podravski list profile

Zahvaljujući svome znanju, poduzetnosti i snalažljivosti, Dražen Roncelj iz Treme „ušparao“ je čak 966.000 kuna. Svojom je glavom dizajnirao, a svojim rukama, uz malu pomoć prijatelja, izradio CNC glodalicu, stroj za kompjutoriziranu obradu drva.

U stroj koji bi na tržištu platio milijun kuna, uložio je, veli, 34.000 kuna. I još je k tome napravio bolju stvar, stroj koji je potpuno prilagođen njegovim potrebama izrade trodimenzionalnih suvenira, kakav ne bi mogao nabaviti iz serijske proizvodnje.

– Po zanimanju sam strojarski tehničar, ali godinama smo se supruga i ja izdržavali radeći kao konobar i kuharica na Jadranu. Oduvijek me zanimalo trodimenzionalno modeliranje i izvan sezone nešto bih uvijek ‘prčkao’, kako bih podebljao kućni budžet – pripovijeda Dražen.

Jednom mu je prijatelj, vidjevši njegovu veliku zainteresiranost za obradu drva, obećao da će mu on napraviti glodalicu, ali to se nije realiziralo. Dražen je odlučio da će pokušati sam.

– Hapio sam se knjige i Youtubea i – ožeži. Stroj je moj dizajn i sve sam napravio vlastitim rukama, uz pomoć prijatelja. Upravljanje i motore kupio sam na Ebayu, željeznu konstrukciju mi je zavario prijatelj, koji mi ju je i plastificirao. Stroj je bio gotov 2016. godine – kaže Dražen.

Njime sada prehranjuje četveročlanu obitelj. Osnovao je obrt za izradu suvenira i izrađuje trodimenzionalne satove, slike, ploče za poduzetnike i ugostitelje… Kupci su mu i vlasnici klijeti, suvenire naručuju kao darove za rođendan, krstitke… Najbolje mu, kaže, idu lovački i ribički motivi. Sam si je napravio i radionicu u dvorištu obiteljske kuće.

– Sve se nacrta, izmodelira u posebnom programu, a onda to stroj napravi u drvu. Pet ljudi u Hrvatskoj zna raditi u tom programu, on je doista kompliciran – reći će Dražen.

Najviše radi u hrastu, a posao nije gotov kad komad izađe iz stroja. Potrebno ga je potom ručno izgladiti i ručno obojiti. Za jedan složeniji suvenir, neku trodimenzionalnu sliku, rezbariju, potrebno mu je 20-ak sati rada na stroju i potom još nekoliko sati za finu obradu i bojanje. No, prije toga potrošit će sate i sate kako bi nacrtao ono što će njegov jedinstveni stroj potom izglodati.

– Radim u radionici svaki dan od sedam ujutro do sedam navečer, a onda do jedan u noći crtam na kompjutoru. Za ovu sliku, recimo, trebalo mi je 14 večeri po četiri sata – pokazuje „Zamišljenog starca“, sliku koju je sam dizajnirao.

Nakon toga stroj će po njegovu nacrtu glodati drvo još satima, pa nije čudno što mu je najveći iznos u stavci „rashodi“ upravo – struja. Mjesečni račun penje se na nekoliko tisuća kuna.

Pitamo Dražena je li patentirao svoj stroj. – To vam se ne može patentirati. Neka netko promijeni jedan dio, već se radi o novom stroju. Osim toga, patentiranje je jako skupo – na razini Europe to bi me došlo 11.000 eura – veli Dražen Roncelj, autor jedinstvene CNC glodalice.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Baka Ivka upoznala mlade s osnovama tkanja

Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, naselja na pitomačkom području, u sklopu projekta Mladi ruralci organizirala je radionicu tkanja za mlade do 30 godina. Voditeljica

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI