Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za branje gljiva treba vam dozvola Hrvatskih šuma, evo kako doći do nje

Ako ste mislili uputiti se u šumu brati gljive ili druge šumske plodove za osobne potrebe, za to vam treba službena godišnja dozvola Hrvatskih šuma, inače riskirate plaćanje kazne.

Potreba za izdavanjem dozvole postoji još otprije tri godine, a nedavno su iz Hrvatskih šuma uveli opciju da je svatko sam može zatražiti putem obrasca na njihovim stranicama, za što je potrebno doslovno nekoliko minuta i nekoliko klikova, a to je Podravski istražio na vlastitom primjeru.

Naš je novinar zatražio dozvolu i prošao kroz cijeli proces. Potrebno se jedino prethodno registrirati u sustav Hrvatskih šuma, navesti svoje vlastite podatke, adresu, ime i prezime i OIB, za ulogiravanje u sustav odabere se posebno korisničko ime i zaporka koju korisnik sam izabere. Zatim, potrebno je kliknuti na izdavanje dozvole i ispunjava se formular u koju se svrhu dozvola želi koristiti. Hrvatske šume u svojoj bazi imaju cijeli niz nedrvnih šumskih proizvoda koje ste mislili brati, a na vama je da samo odaberete one koje želite.

Do dozvole u samo par klikova i odmah možete na branje gljiva u šumu (snimio Krešo Puklavec)

Nakon što ste odabrali, dokument možete spremiti, skinuti obrazac na PDF, ali i isprintati ga. U takvom ga obliku možete imati u šumi, a ako naletite na inspekciju koja vas zatraži da im je date na uvid, ona će vam takva i vrijediti.

U spomenutu dozvolu možete navesti sve nedrvne šumske proizvode, osim tartufa, a ona se odnosi za njihovo branje za osobne potrebe, u količini do tri kilograma. Za njezino izdavanje nije potrebna nikakva naknada, a vrijedi do kraja ove godine.

Foto: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI