Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

‘Za gorice’: Novi kružni tok kod Đurđevca podijelio javnost

Na ulazu u đurđevačko prigradsko naselje Mičetinac, na raskrižju na kojem se odvajaju ceste za vinogradarske predjele, izgrađen je kružni tok. U samu izgradnju uloženo je 630.000 kuna, od čega je 330.000 izdvojeno iz gradskog proračuna, dok je preostalih 300.000 osigurala Županijska uprava za ceste.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Novi kružni tok podijelio je građane jer dok jedni hvale novo ulaganje u poboljšanje prometne sigurnosti, drugi prigovaraju da raskrižje na ulazu u Mičetinac nije bilo problematično, niti je tu promet toliko gust da bi se uložio toliki novac za rotor.

Inicijativu za gradnju kružnog toka pokrenula je gradska uprava koja je procijenila da je nakon asfaltiranja cesta koja vode do vinogorja raskrižje postalo problematično jer vozači koji se „spuštaju“ s brjegova ne mare za ograničenje brzine niti prednost prolaska. S novim kružnim tokom ti su vozači sad prisiljen smanjiti brzinu.  

– Grad Đurđevac od nas je zatražio da preuzme kompletnu brigu oko investicije, pa tako i troškove projektne dokumentacije i ishođenja potrebnih dozvola, i mi smo prihvatili taj prijedlog. Od nas se samo tražilo da participiramo s 300.000 kuna i kad su jedinice lokalne samouprave spremne same pokriti više od 60 posto troškova i preuzeti vođenje investicije, mi im izlazimo u susret – kaže Dragutin Guzalić, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Kružni tok će, dodaje Guzalić, zasigurno poboljšati prometnu sigurnost. Ova investicija nastavak je dobre suradnje Grada i Županijske uprave za ceste u cilju rješavanja prometne problematike na frekventnim raskrižjima.

– Grad je bolje upućen u frekventnost prometa na tom području i njihova je procjena bila da je tu nužno izgraditi kružni tok, a mi uvijek podržavamo sve investicije koje doprinose poboljšanju prometne sigurnosti – kaže Dragutin Guzalić.              

U ovoj godini želja je gradskih čelnika izgraditi kružni tok na izlazu iz Đurđevca prema Kalinovcu i Ferdinandovcu jer bi se tom investicijom stvorili i uvjeti za zatvaranje kamionskog prometa po gradskim ulicama. Na raskrižju ulica Petra Zrinskog, Petra Preradovića i Stiske obnovljena je podzemna komunalna infrastruktura pa bi taj kružni tok prema prvim procjenama koštao oko 1,5 milijun kuna. Taj kružni tok spojio bi se i na istočnu gradsku obilaznicu koja je u izgradnji pa bi za kamionski promet isključivo bila otvorena ta trasa. To bi donijelo i olakšanje stanovnicima Krležine i Škurdijeve ulice gdje je trenutna trasa za kamionski promet pa učestalo zbog tog teretnog prometa vlasnicima kuća pucaju pročelja, a nastaju i brojna oštećenja na cestama. I izgradnju tog kružnog toka gradska uprava namjerava realizirati u suradnji sa Županijskom upravom za ceste.

FOTO Darko Imbriša

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI