ZA NJIH NEMA NOVCA Medicinske sestre u bolnici odrađuju pripravnički bez kune naknade!

Primljene su na pripravnički dok nije bilo novca za njih i to im je otvoreno rečeno. One su ipak pristale raditi i sad me čudi njihovo ponašanje, zatečen je ravnatelj bolnice


Autor: podravski.hr — 22.01.2013. / 14:32 Aktualno

Ilustracija / Opća bolnica u Koprivnici

KOPRIVNICA – Medicinske sestre koje od prosinca polažu stručno osposobljavanje u koprivničkoj Općoj bolnici nezadovoljne su uvjetima u kojima rade i ne primaju baš nikakvu naknadu. Čak ni mizernih 1600 kuna. Nakon završene škole, njih oko 30 potpisalo je s bolnicom ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.
– Prije potpisivanja ugovora, morali smo 90 dana biti na Zavodu u statusu nezaposlenih osoba, a sada kada smo potpisale taj ugovor izbrisane smo s popisa nezaposlenih – ogorčene su medicinske sestre.
Kažu i da su trebale dobiti 1600 kuna naknade za stručno osposobljavanje, ali nisu dobile ništa jer novca za njih nema ni bolnica, ni Zavod za zapošljavanje. Biserka Golubić, voditeljica Zavoda za zapošljavanje u Koprivnici, kaže kako je riječ o “punoljetnim osobama koje su znale što potpisuju”.
– Problem je nastao što je ugovor potpisan s bolnicom u razdoblju kad Zavod nije imao predviđenih 1600 kuna po osobi za provođenje stručnog osposobljavanja – tumači Golubić i dodaje kako se kandidatkinje moraju strpjeti i pričekati sljedeći program koji će financirati Zavod.
Dr. Petar Stapar, ravnatelj koprivničke Opće bolnice, upoznat je s njihovim problemom.
– Primljene su na pripravnički dok nije bilo novca za njih i to im je otvoreno rečeno. One su ipak pristale raditi i sad me čudi njihovo ponašanje – zaključuje ravnatelj bolnice.
Izvještava: HRVOJE JURČIĆ