Za pokušaj ubojstva susjeda granom Nino (38) trebao šest mjeseci u zatvor. No, tužitelji upozoravaju kako je kazna preblaga jer je susjed jedva ostao živ

Stjepan je zaradio prijelom zatiljne kosti lubanje s krvarenjem ispod moždanih ovojnica i nagnječenjem mozga. Nesretnik i danas osjeća posljedice krvavog napada zbog kojeg se dugotrajno liječio


Autor: podravski.hr — 12.10.2018. / 14:13 Crna kronika

Ilustracija / Pješak je teško ozlijeđen (fotografija nema veze s događajem iz teksta)

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda kojom je Koprivničanac Nino F. (38), koji je početkom svibnja prošle godine na oranici granom susjedu Stjepanu M. (75) slomio lubanju, osuđen na dvije godine zatvora, ali samo šest mjeseci bezuvjetno. Osuđen je za pokušaj ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane.
– Prema utvrđenom činjeničnom stanju proizlazi kako oštećenik nije poduzeo nikakav napad na okrivljenika, pa se ovaj nije imao ni od čega braniti. Ujedno se predlaže da se optuženik osudi na strožu kaznu jer je sud neosnovano ublažio kaznu okrivljeniku iako nisu utvrđene naročito olakotne okolnosti na temelju kojih se kazna smije ublažiti – naglasili su u ŽDO-u.
Kobni napad rezultat je višegodišnjih loših susjedskih odnosa, a izravan povod bilo je to što je Nino tog dana na oranici u Močilskom odvojku u Koprivnici svoju granu srušio na Stjepanovu zemlju. Tako je sve počelo.
Nino se, kako navodi presuda, kratko i žestoko posvađao sa Stjepanom na oranici. Suđenje je otkrilo kako napad ipak nije bio jednostran kako su to optužnicom tvrdili varaždinski tužitelji. Stjepan je najprije zamahnuo na Ninu granom koju je ovaj srušio. Nino se obranio lijevom rukom i zatim uzeo tu granu i kad se Stjepan sagnuo tražeći novu granu u želji nastavka sukoba, udario ga snažno po glavi.
Stjepan je zaradio prijelom zatiljne kosti lubanje s krvarenjem ispod moždanih ovojnica i nagnječenjem mozga. Nesretnik i danas osjeća posljedice krvavog napada zbog kojeg se dugotrajno liječio, a neko je vrijeme bio na Odjelu intenzivne njege koprivničke Opće bolnice.
U policiji su nakon obavljenog kriminalističkog istraživanja i konzultacije s Općinskim državnim odvjetništvom odustali od pokušaja ubojstva kao teže kvalifikacije kaznenog djela, već su kazneno-pravnu odgovornost napadača sveli na nanošenje teških tjelesnih ozljeda. No, kasnije su predmet preuzeli varaždinski tužitelji, promijenili odluku koprivničkih kolega te ozljeđivanje ipak okarakterizirali kao pokušaj ubojstva.
Stjepan je najprije bio u umjetno izazvanoj komi iz koje su ga liječnici nakon tjedan dana uspješno probudili. Istražujući teško ozljeđivanje, od mještana smo doznali nesvakidašnju priču o mržnji susjeda koja je zamalo završila velikom tragedijom. Desetak godina, kako kruži priča, traju razmirice i loši odnosi dvije obitelji, a pravi je razlog nepoznat. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA