Za poljoprivrednicu iz Novog Virja zelena gnojidba je obvezna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Brankica Kovač iz Novog Virja jedna je od rijetkih poljoprivrednica koja se koristi zelenom gnojidbom. Na površini od 1,5 hektara uzgaja mahune i paprike, a kako bi poboljšala kvalitetu tla, obvezno provodi zelenu gnojidbu. Nakon sezone berbe posadila je biljke za zelenu gnojidbu koje će uskoro zaorati, čime će zemlju obogatiti novim hranivima koji pomažu u suzbijanju korova i sprječavanju isušivanja tla tijekom ljetnih mjeseci.

– Za mene je zelena gnojidba neizostavna, a da je itekako korisna uvjerim se svake sezone po količini i kvaliteti uroda. Kako nam divlje svinje neprestano rade štetu na površinama s kukuruzom, odlučila sam krenuti u uzgoj povrća i mogu reći da nisam požalila – kaže Brankica Kovač.

Sav svoj urod Brankica predaje otkupljivaču s kojim ima ugovor, a iako bi otkupne cijene mogle biti veće, ipak se uzgojem popuni kućni proračun. – U uzgoju mi pomažu kćeri i suprug, a kad je udarna sezona berbe onda pronađem i radnike da nam pomognu. Bez obzira na to što su otkupne cijene daleko od idealnih, ne žalim se. Uzgoj povrća je, uz brigu o okućnici i domaćinstvu, moj posao koji obožavam raditi ma koliko ponekad zna biti i mukotrpan – zaključila je Brankica Kovač.

Foto: Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI