Za unos deset pašteta preko granice 3, a za 11 kilograma mesa 22 tisuće kuna kazne

Prema pravilima Europske unije, u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij, prenosi Index.

Doduše, dozvoljeno je unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma.

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu potvrdu liječnika.

Iako se građani stalno upozoravaju na ove odredbe, mnogi se na njih oglušuju, zbog čega ih na kraju carinici tijekom granične kontrole kažnjavaju.

Jednog su vozačana graničnom prijelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo carinici kaznili s 5100 kn jer je preko granice prenio dvije vreće kupusa, točnije 15 kg. Prema navodima policije, kriv je jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama.

Tako je jedna osoba kažnjena zbog tri bundeve i to sa 3500 kn, druga za tri akumulatora s 4000 kn i plus 400 kn za troškove odvoza na otpad, te jednu putnicu koja je imala 10 pašteta. Ona je, naime, dobila kaznu od 3000 kn.

Radi se ustvari o jedinstvenim carinskim pravilima koje je RH dužna primjenjivati kao dio Carinske unije. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prošlo je više od osam godina.

Svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU dužna je nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom neovisno radi li se o osobnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI