ZABORAVLJENA I ZAPOSTAVLJENA NAMIRNICA ‘Jedite domaću repu, odlična je protiv infekcija i ukusnija od zelja’

Repa se ručno vadi kako se ne bi oštetila. Poslije toga mora se prati i guliti. Za sve to potrebno je mnogo vremena, ali i radne snage koje na selu nedostaje


Autor: podravski.hr — 14.11.2017. / 15:44 Stil

Zdenko Okić jedan je od rijetkih koji uzgaja konzumnu repu

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Okić u općini Veliki Bukovec kod Ludbrega jedno je od rijetkih u Podravini koje se bavi proizvodnjom konzumne domaće repe. Kasna jesen je doba kad se ova nekad vrlo popularna kultura, a danas pomalo zaboravljena, vadi iz zemlje. Trenutačno su proizvođači repe u najvećem poslu. Dok je velika većina repe proizvedene u našem kraju šećerna ili uljana za industrijsku proizvodnju, u OPG-u Okić odlučili su se za nešto zahtjevniju proizvodnju domaće repe.
– Moja je supruga iz Novakovca, i to selo poznato je po proizvodnji konzumne repe, tako da je ona zaslužna zašto se mi bavimo ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje – objasnio je Zvonko Okić.
Priprema konzumne repe za otkup vrlo je zahtjevan fizički posao, a upravo je to najvjerojatnije razlog zašto nema mnogo proizvođača ove vrsta povrća.
– Prvo što je potrebno jest mnogo radne snage. Repa se ručno vadi kako se ne bi oštetila. Poslije toga mora se prati i guliti. Za sve to potrebno je mnogo vremena, ali i radne snage, koje na selu sve više nedostaje – objasnio je.
Rijetki proizvođači ovog vrlo ukusnog povrća, u svrhu što efikasnijeg rada, zadržali su neke stare seoske običaje te prakticiraju udruženi rad.

Konzumna repa iziskuje mnogo truda jer se sve mora raditi ručno, pa nije popularna među poljoprivrednicima

– Odlazimo jedni k dugima kako bismo gulili repu jer samo takvu otkupljivači žele primiti. Moji kolege iz Novakovca dolaze k meni u pomoć, a i mi odlazimo do njih. Tako nas se u dvorištu zna okupiti i dvadesetak. Dvadeset izvježbanih radnika u četiri sata mogu očistiti do četiri tone repe – objasnio je Zdenko.
Prije nekoliko godina bilo je više proizvođača, a danas su ostali samo najuporniji.
– Repa više nije popularna kao nekad, pa nema tolike potrebe za njom. Upravo zato se broj onih koji se bave proizvodnjom morao smanjiti, a mi preostali sada nemamo problema s plasmanom – napomenuo je Zdenko i dodao da se repa može konzumirati na razne načine, a po načinu kiseljenja vrlo je slična zelju.
– Proces kiseljenja identičan je kao i kod zelja, samo se repa ne smije lupati ili gaziti zbog strukture. Meni je kisela repa bolja nego zelje –napomenuo je Zdenko Okić.
Repa je vrlo bogata vitaminima, posebice A i C vitaminom, a u narodnoj medicini ona se koristila za borbu protiv urinarnih infekcija, bolesti dišnih putova, ali i za dobar ten.
– Repa je ukusna i sirova i može se nekoliko komadića pojesti kao međuobrok – zaključio je Zdenko Okić. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF