ZAGONETNI POMOR Gdje je nestalo tisuću bikova koji su se za Podravku tovili u slavonskoj farmi

Više od pet godina Općinski sud čekao je konačne rezultate vještačenja


Autor: podravski.hr — 28.05.2018. / 18:01 Aktualno

Slavica Kolesar (lijevo) u društvu odvjetnice Sonje Dušić Poljak

Nakon podulje stanke, na Općinskom sudu u Koprivnici nastavljeno je suđenje bivšim menadžericama Podravkine Mesne industrije Danica Slavici Kolesar (53) i Valentini Sminderovac (39) te voditeljima Daničine poslovno-tehničke suradnje Ivici Beziću (53) i Siniši Levaku (46) zbog “nestanka” tisuću bikova vrijednih blizu devet milijuna kuna.
Optužnicom se po ‘zapovjednoj odgovornosti’ Slavica Kolesar i Valentina Sminderovac terete za sklapanje štetnog ugovora za Podravku, a Siniša Levak i Ivica Bezić za prikrivanje nestanka stoke koja je navodno uginula na farmi Mate i Danijele Andrišek u Gašincima kod Đakova. No, do danas nije jasno što se zapravo dogodilo s tim bikovima. Jesu li doista uginuli ili samo nestali iz bilance farme, odnosno koprivničke kompanije.
Sudac Krešimir Pavlović saslušao je knjigovodstvenu vještakinju Đurđu Dušić, čiji se rezultat vještačenja čekao sve zajedno pet godina. Kazneni je postupak pokrenut još 2011. godine optužnim prijedlogom koprivničkih tužitelja, a kraj suđenja još se ne nazire. Sudac Pavlović sljedeću je raspravu zakazao za početak srpnja kad će okrivljenici iznijeti obrane, a tužitelji i branitelji završne riječi.
U već pomalo zaboravljenoj Podravkinoj aferi, koju je u jeku izbijanja 2008. godine gotovo odmah zasjenila znatno veća afera Spice, posljednja je sudska rasprava održana u ožujku ove godine. Prije toga sudac je dvije godine čekao na dodatno vještačenje knjigovodstvene vještakinje Đurđe Dušić koju su branitelji tražili neposredno ispitati. Opet prije toga, suđenje je bilo u mirovanju tri godine zato što se također čekalo na vještačenje Đurđe Dušić. Ukupno, riječ je o više od pet godina čekanja rezultata vještačenja, a sve kako bi se razjasnilo kakav je bio poslovni odnos Danice s ‘Farmom Rog’ Mate i Danijele Andrišek kod Đakova, gdje su bikovi bili na uslužnom tovu, i koliku je zapravo štetu Danica pretrpjela nestankom stoke koji je pravdan pomorom.
Većina sudskih rasprava i ispitivanja svjedoka odvijala se na koprivničkom sudu tijekom 2012. godine. Svjedočila su mnoga poznata imena iz poslovnog svijeta, a niti jedan pozvani svjedok nije izravno teretio optužene Podravkine menadžerice. Zaključeno je samo to da je Danica očajnički pokušavala prodati farmu kako bi pokrila dugove nastale propalom suradnjom s Andrišekovima i uginućem stoke. Zaključak većine svjedoka bio je taj da nije jasno zašto se ovaj postupak zapravo ne vodi protiv vlasnika farme.
Izvještava: Karlo Eisenbeisser
FOTO: NIKOLA WOLF