Zagrebački ZOO dobio prinovu – mladunče Hanumanovih langura

Podravski list profile

ZAGREB, 26. travnja 2019. (Hina) – Zagrebački Zoološki vrt pohvalio se u petak prinovom – mladunčetom majmuna Hanumanovih langura kojemu se spol još ne zna. 

“Posljednjih desetak dana od rođenja majmunčića, obitelj Hanumanovih langura je većinu vremena provodila u unutarnjoj nastambi, no kako je mladunče ojačalo, sunčeve su zrake ponosne roditelje namamile van. Mladunče kojem se još ne zna spol, najčešće je u krilu brižne mame Mimi, a u blizini je uvijek i očinska figura Lenny, ističu u zagrebačkom Zoološkom vrtu. 

Ravnatelj Damir Skok kaže da su Mimi i Lenny u Zoološki vrt grada Zagreba stigli iz različitih zooloških vrtova u Njemačkoj, a suživot na maksimirskoj adresi pun je ljubavi. “Najbolja potvrda toga je mladunče koje se u trenu uvuklo pod kožu svim našim djelatnicima. U zajednici s njima živi još dvoje langura – Stela i Spock. I njihovo je mjesto rođenja Zagreb”, ispričao je Skok.

Zagrebačko mladunče, baš kao i u prirodi, uz majku će provesti nešto više od godinu dana. Potpuno neovisno postaje s dvije godine. U europskim zoološkim vrtovima Hanumanovi languri uključeni su u uzgojni program ESB (Europska rodoslovna knjiga) zbog čega je svaka nova jedinka, pa tako i ova najmlađa iz Zagreba, izuzetno vrijedna.

U zagrebačkom ZOO kažu kako Hanumanovi languri u prirodi nastanjuju tropske listopadne šume Indije, biljojedi su, a velik dio vremena provode na tlu tražeći hranu i međusobno se družeći dok stabla koriste prvenstveno za spavanje.

Naziva ih se i indijskim svetim majmunima. Ime su dobili po Hanumanu, izuzetno cijenjenom hinduističkom bogu ljudskog tijela i majmunske glave koji se spominje i u slavnom epu Ramajana. Zbog posebnog statusa dijelove njihova tijela dio Indijaca nosi kao talismane jer vjeruju u njihov pozitivan učinak.

Hanumanovi languri prepoznatljivi su po vitkom tijelu te crnom licu koje je uokvireno bijelim krznom.

(Hina) pp/xbma ykt

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti