Zaključak sastanka: Reforma Škola za život netransparentna, bez jasnih kriterija i bez vrednovanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

ZAGREB, 31. svibnja 2019. (Hina) – Nepostojanje jasnih kriterija, odsutnost vrednovanja te netransparentnost u provođenju politike ključne su ocjene koje su Školi za život dali sudionici jednoga od tri okrugla stola koje je Good inicijativa organizirala u petak u Zagrebu.

Ne donosimo ocjene na temelju činjenica ni podataka, nema evaluacije i nikom ništa. To je više pitanje procjene nastavnika i učenika u koje možemo vjerovati. Ocjene Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje vjerojatno će doći kasnije i nakon odluke, kad već krenemo u novu godinu, kazala je predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec i upozorila da već kod raspisivanja natječaja za škole za život nije bilo jasno po kojem će kriteriju one biti odabrane.

Požalila se da je uloga ravnatelja, koji u školama moraju organizirati obrazovni proces, u reformi potpuno zanemarena, a da se sredstva ne ulažu u cjelovito strukovno obrazovanje nego samo u regionalne centre. U školi imamo pet novih profesora i četiri nova predmeta – to nije reforma, zaključila je.

Nastavnica u Srednjoj školi Vrbovec Ivana Valjak Ilić kazala je da obrazovne vlasti ne ostavljaju puno autonomije i odgovornosti nastavnicima. Još od Jovanovićeva građanskog odgoja toliko su nam toga nametnuli, a efekt je nikakav, da nas to jako frustrira, kazala je.

Ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane Igor Matijašić kazao je da je za uvođenje reforme pobijedilo pozitivno mišljenje učitelja iako je u početku na Vijeću učitelja u školi bilo protivljenja.

Očekivali smo promjene, analize, da se zna kamo idemo, ali to je izostalo, kazao je. Bilo je rečeno da će Ministarstvo platiti nabavku informatičke opreme, kojoj je pridavana velika važnost, ali je na kraju škola morala platiti tablete koje smo kupili, kazao je i rekao da opremu za nastavu kemije još nisu dobili i da je neće, ako i stigne, moći koristiti naredne godine.

Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja i GOOD inicijative sažela je ocjenu Škole za život u riječi: “To je ni dobro ni loše. To je veliko ništa.”

Novinarka portala srednja.hr Dora Kršul upozorila je na nedostatak transparentnosti i potkrijepila ga primjerom visokih iznosa honorara koje je Ministarstvo dodijelilo za izradu metodičkih priručnika, za koje je pomoćnica ministrice Lidija Kralj, prema Kršul, kazala da ne zadovoljavaju kvalitetom.

Na pitanje novinara da objasni taj slučaj, kaže Kršul, ministrica izbjegava odgovore i samo kaže da su to europska sredstva. Kršul je ocijenila da iz Ministarstva “stiže hiperkomunikacija svega i svačega” te da je ono “ministarstvo propagande”.

GOOD inicijativa organizirala je konferenciju u suradnji s ekspertima i suradnicima u povodu obilježavanja godišnjice održavanja prosvjeda “Hrvatska može bolje!”, s ciljem rasprave o pristupu obrazovanju te aktualnostima o obrazovnoj reformi i građanskom odgoju i obrazovanju.

Na konferenciji je kroz tri panel rasprave potaknuta diskusija o dostupnosti i uvjetima u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, frontalnom uvođenju obrazovne reforme u sljedećoj školskoj godini, novim kurikularnim dokumentima, Školi za život, trenutnoj poziciji Građanskog odgoja i obrazovanja kao i modelima lokalne podrške uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja.

(Hina)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI