ZAKRVLJENI DO GROBA Susjedima bez pitanja ušli u dvorište i srušili sedam stabala oraha. Suđenje je trajalo punih sedam godina

Što se tiče izgubljene dobiti od prodaje plodova, sudski vještak je utvrdio kako su sječom sedam stabala godišnje izgubili gotovo 1000 kuna vrijednih oljuštenih plodova


Autor: podravski.hr — 19.10.2018. / 8:44 Crna kronika

Ilustracija / Ukupno je posječeno sedam stabala

Zdravko i Anđela susjedima Željku i Dragici, inače poznatim koprivničkim ugostiteljima, moraju isplatiti blizu 14.000 kuna odštete zbog sedam porušenih stabala oraha i izgubljene dobiti na prodaji plodova.
Pravosudni je to epilog loših međususjedskih odnosa koji su kulminirali početkom srpnja 2011. kad su Zdravko i njegov otac, sada pokojni Zlatko, susjedima namjerno posijekli orahova stabla. Orasi su im smetali zato što su im grane išle preko kuće. Ušli su u susjedovo i srušili stabla koja su im smetala. Na parceli je bilo ukupno 30 stabala oraha, a oni su srušili sedam uz svoju kuću.
Ogorčeni sječom, Željko i Dragica tužili su ih. Županijski sud u Varaždinu potvrdio je kako je sječa predstavljala smetanje posjeda, a tako je potvrđeno pravomoćnim rješenjem koje je bilo temelj za pokretanje građanske parnice za naknadu štete. Za srušena stabla tražili su 1800 kuna, a zbog izgubljene moguće dobiti koju bi ostvarili prodajom plodova tužbom su tražili 80.000 kuna. Suđenje je trajalo punih sedam godina, a prvom presudom u lipnju 2015. sud je presudio kako Zlatko i Anđela susjedima moraju platiti 15.500 kuna. Nezadovoljni iznosom, Željko i Dragica uložili su žalbu nakon koje je Županijski sud presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje.
Tuženi Zlatko je u međuvremenu preminuo i od 2017. tužba se odnosila samo na njegovu suprugu Anđelu koja je imenovana zakonskom nasljednicom pokojnog Zlatka. No, na prvom suđenju sudski vještak većim dijelom vrlo detaljno i argumentirano srušio je tužbeni zahtjev i utvrdio kako su supružnici mogli zaraditi znatno manje novca nego što su tražili.

Vještak kaže da su godišnje mogli imati sedam kilograma očišćene jezgre oraha po stablu

Nakon toga oštećeni su zahtjev smanjili na 17.000 kuna. Koprivnički sudac Alen Golub na posljednjem ročištu i taj im je zahtjev odbio i dosudio im tek 13.720 kuna, koliko je vještak utvrdio da su stvarno izgubili. Vrlo zanimljiv je bio nalaz sudskog vještaka Josipa Haramije koji je vrlo precizno obrazložio koliko su točno Željko i Dragica izgubili zbog sedam posječenih stabala oraha.
– Starost posječenih oraha bila je oko 20 godina. Trošak podizanja i njege oraha iznosi 400 kuna po stablu, posječena su stabla bila djelomično amortizirana i tržišna vrijednost jednog stabla iznosi 260 kuna i stoga tržišna vrijednost sedam posječenih stabala iznosi 1820 kuna – objasnio je vještak Haramija materijalnu štetu srušenih stabla oraha.
Što se tiče izgubljene dobiti od prodaje plodova, Haramija je utvrdio kako su sječom sedam stabala godišnje izgubili gotovo 1000 kuna vrijednih oljuštenih plodova. Utvrdio je kako su Željko i Dragica još osam godina mogli proizvoditi orahe zato što se orasi u prosjeku 30 godina mogu koristiti za uzgoj plodova. Od preostalih 10 godina oduzete su dvije godine kada je mraz onemogućio plodove.
– Prosječan prihod jezgre oraha iznosi sedam kilograma po stablu, a prosječna cijena jezgre oraha iznosi 35 kuna po kilogramu – utvrdio je vještak.
Oštećeni Željko i Dragica sporili su cijenu oraha koju je utvrdio sudski vještak i sucu Golubu su pokazali cijenu oraha s internetskog oglasnika koja je zaista bila znatno viša od vještakove prosječne cijene. Vještak je odgovorio kako internetski oglasnik nije mjerilo određivanja cijene, već da je 35 kuna po kilogramu cijena utvrđena iz Tržišno informacijskog sustava u poljoprivredi koji registrira kretanje cijena poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA