ŽALBA NA PRESUDU Koprivnički tužitelji: Ratna profiterka preblago je osuđena, tražimo da ode u zatvor

Više od 20 godina Barbara Hartman nezakonito je primala 8000 kuna braniteljske mirovine, stoji u nepravomoćnoj presudi


Autor: podravski.hr — 28.06.2018. / 18:36 Aktualno

Barbara Hartman sa svojim odvjetnikom Krunoslavom Kunštićem dolazi na izricanje presude

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom su lažna udovica branitelja Barbara Hartman (63) i njezina pomagačica Štefica Jagušić (57) osuđene na uvjetne zatvorske kazne.
– Žalbom se pobijaju odluke suda o uvjetnim osudama i predlaže da se obje optuženice osude na bezuvjetne kazne zatvora, s obzirom na duljinu razdoblja počinjenja kaznenih djela od preko 20 godina, visinu pribavljene imovinske koristi veću od 1,3 milijuna kuna, izostanak značajnijih olakotnih okolnosti i potrebu ostvarivanja svrhe kažnjavanja – naveli su u žalbi koprivnički tužitelji.
Naš portal i tjednik Podravski list ekskluzivno su bili objavili presudu protiv Hartmanove i Jagušićeve, a tekst o tome možete pročitati OVDJE.
Lažna udovica i optužena ratna profiterka dobila je godinu dana uvjetnog zatvora, a sutkinja Lidija Vuljak odredila joj je da mora vratiti svih 1,3 milijuna kuna s kamatama, odnosno svu invalidninu i mirovinu koju je više od 20 godina primala na ime poginulog bivšeg supruga, hrvatskog branitelja.
Sve do otkrivanja slučaja ova Križevčanka primala je mjesečnu mirovinu od gotovo 8000 kuna na račun poginuloga branitelja od kojeg se rastala još 1982. godine. Ona je, nepravomoćno su dokazali tužitelji, još 1994. godine u križevačkom Uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sa svojim bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem Franjom Hartmanom sve do njegove pogibije 1991. godine.
U prevari države, prema nepravomoćnoj presudi, pomogla joj je voditeljica križevačke ispostave Odjela za branitelje Ministarstva branitelja Štefica Jagušić (57). I ona je proglašena krivom da je nesavjesnim radom u službi pripomogla Barbari Hartman nezakonito stjecanje mirovine i invalidnine. Za razliku od 12 mjeseci uvjeta Barbare Hartman, ona je dobila deset mjeseci uvjetne zatvorske kazne. (ke, rm)
FOTO: NIKOLA WOLF