“Zaljubio sam se u vlaku 70-ih godina, a ‘škicati’ u rješenja je prava sramota!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mladen Švegović,  u Prekodravlju poznatiji pod nadimcima Mrđa ili Krcko, strastveni je enigmatičar koji je svoju ljubav prema rješavanju križaljki otkrio još 70-ih godina prošlog stoljeća kada je vlakom putovao u Zagreb na posao.

– U vlaku je uvijek bilo dosadno pa sam krenuo s križaljkama. Do dana današnjeg riješio sam ih više tisuća, a najviše volim ‘talijanku’ – rekao je Mladen za tiskano izdanje Podravskog lista.

Veli kako kupuje sve časopise specijalizirane za križaljke, a rješava ih ovisno o slobodnom vremenu.

– Najčešće je to ujutro kad se probudim. Nađem na televiziji program gdje ima klasične glazbe i onda uz glazbenu podlogu rješavam križaljke. Volim riješiti i onu i Podravskom listu, ali zamjeram samo jednu stvar. To što su objavljena rješenja na dnu stranice. Za mene je sramota pogledati rješenje ako nešto ne znam – veli Mladen i kaže kako bi najbolje bilo da se rješenja objavljuju u sljedećem izdanju novina ili časopisa.

– Ako negdje zapnem, pokušam s druge strane doći do rješenja, a ako baš niti to ne ide, ostavim križaljku, odem raditi nešto drugo i često puta mi u nekom drugom poslu sine odgovor. Ako pak ne, pokušam sljedećeg dana – veli Mladen.

U Goli već znaju da će Mladen prvi u kafiću riješiti sve križaljke u svim novinama.

– To mi je hobi već desetljećima. Kako sam rekao, sve je počelo u vlaku, i tako sam zavolio rješavanje križaljki. Ne bih rekao da postoji križaljka koju nisam riješio do kraja iako mi je ponekad za neku križaljku trebalo duže vrijeme – veli Mladen.

Osim ljubavi prema križaljkama, Mladen ‘gaji’ ljubav prema knjigama.

– U životu sam pročitao knjiga i knjiga. I kod kuće ih imam cijelo čudo, a svaka dva tjedan obavezno posjećujem bibliobus. Baš mi je danas knjižničar pripremio četiri knjige, ali uzeo sam samo dvije. Za dva tjedna dosta – kazao je Mladen.

Veli kako na televiziji gleda isključivo emisije o putovanjima i životinjama, a politika ga više ne zanima. – Možda u križaljkama ne učim ništa novo, ali tako se vježba mozak i održava ‘kondicija u glavi’, a to je nešto što radim cijeli život – zaključio je Mladen.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI