Zamijenio ih za divlje svinje: Lovac obitelji ubijenog mora platiti 400.000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iskusni lovac i negdašnji lovnik Lovačke udruge Jelen iz Draganovca Stjepan Domitrović obitelji Tomice Lončara, kojeg je tijekom lova usmrtio hicem iz lovačke puške, nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Bjelovaru ukupno mora platiti gotovo 400.000 kuna odštete.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tragedija se dogodila 21. travnja 2013. godine oko 20.20 sati u Srednjim Mostima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u lovištu u predjelu Mlinička kojim gospodari Lovačka udruga Jelen iz Draganovca. Stjepan je bio u lovu na divlje svinje. Kako navodi presuda, u mraku je zauzeo sjedeći položaj i čekajući dolazak divljih svinja uočio siluetu i opalio hitac. Kako se prethodno nije uvjerio u što puca, opalio je svojom ‘kombinirkom’, puškom češka zbrojevka, u smjeru siluete za koju je mislio da je divlja svinja. No bili su to Tomica Lončar i Antonio Romek koji je tada bio maloljetan. Tomica je pao mrtav na mjestu, a metak se odbio u Antonija i ranio mu ruku.

Protiv Stjepana Domitrovića tužbu su za isplatu odštete najprije podnijeli Tomičina majka Jelena Lončar i njegov brat Dražen Lončar, no Jelena Lončar je tijekom postupka preminula. Kako su rješenjem o nasljeđivanju njezini jedini nasljednici imenovani sinovi Željko i Dražen, oni su nakon majčine smrti zajedno nastavili parnicu za naknadu štete.

Nakon provedenog postupka, koji je nepravomoćno okončan 11. lipnja, sutkinja Općinskog suda u Bjelovaru Vesna Šuflaj Šestak priznala je braći Željku i Draženu pravo na odštetu. Stjepan Domitrović mora isplatiti po 132.000 kuna odštete za ‘duševne boli’, po 800 kuna za žalobnu odjeću, 1500 kuna troškova pogreba i karmina i po 6000 kuna za grobnicu i nadgrobni spomenik. Uz sve to, Draženu Lončaru mora zbog povrede prava osobnosti na duševno zdravlje isplatiti još 90.000 kuna, a mora podmiriti i ukupno 23.000 kuna. Na cijeli iznos od ukupno gotovo 400.000 kuna mora podmiriti i zakonske zatezne kamate. U međuvremenu je Stjepan Domitrović u kaznenom postupku krajem siječnja 2014. godine proglašen krivim, bolje reći prihvatio je krivnju na temelju sporazuma s tužiteljstvom. Tijekom postupka tužitelji Dražen i Željko pokrenuli su, ali i povukli tužbu protiv Lovačke udruge Jelen iz Draganovca tako da sutkinja u ovom postupku nije utvrđivala odgovornost te udruge i uzročnu vezu izdavanja dozvole za pojedinačni lov, kao i za nastalu štetu. Osim toga, pokrenuli su i tužbu protiv djece Stjepana Domitrovića zato što je on s njima potpisao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i prenio im u vlasništvo svoje nekretnine. No, ni ta činjenica nije utjecala na sutkinju u odluci o utvrđivanju visine odštetnog zahtjeva.

U odgovoru na tužbu Stjepan Domitrović osporio je tužbeni zahtjev jer smatra da nema njegove odgovornosti za štetni događaj. Zauzeo je pravni stav kako tijekom kaznenog postupka nije na nedvojben način utvrđeno da je pokojnog Tomicu usmrtio hitac ispaljen iz njegove puške. Stjepan Domitrović za nesreću optužuje stradalog.

– Do štetnog događaja došlo je isključivo ili bar pretežno zbog postupanja samog Tomice Lončara koji je znao da se kreće na teritoriju određenom kao lovište i da je na tom terenu u tijelu lov na divljač, pa se ipak u mraku, odnosno u vrijeme bitno smanjene vidljivosti, kada se u šumskom području ne očekuje dolazak ljudi, prikradao meni iz smjera iz kojeg nisam mogao očekivati dolazak ljudi. Stoga sam imao razumnih razloga pretpostaviti da silueta koju sam vidio pripada divljoj svinji – kazao je na sudu u odgovoru na tužbu tuženi lovac Stjepan Domitrović.

Sutkinja Vesna Šuflaj Šestak nije provela očevid na mjestu događaja i provela balističko vještačenje kako je to Stanko Domitrović tražio zato što je nedvojbeno utvrđeno da je presudom Općinskog suda u Bjelovaru proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Osim toga, sutkinja je odbila i prigovor tuženog oko roka zastare zato što je građanska parnica pokrenuta unutar dopuštenog roka za podnošenje tužbe. U normalnim okolnostima rok za podnošenje tužbe je tri godine, no ako je šteta prouzročena kaznenim djelom kao u ovom slučaju, tada zastarni rok iznosi koliki je rok zastare u kaznenom postupku.

Tuženik Stjepan Domitrović opisao je detaljno što se dogodilo. Bio je to pojedinačni lov o kojem je bio obaviješten predsjednik Zlatko Capek, a u lov je išao s kolegom Ivicom koji se popeo na čeku. Stjepan se nastavio kretati 250-300 metara od čeke, sjeo na tronožac i sa strane puta.

– Na nekih 15 metara primijetio sam divlju svinju i ispalio jedan hitac. Začuo sam glas: “Ne pucaj, mi smo”. Prišao sam odmah mjestu s kojeg sam čuo glas, došao do tog mjesta te vidio Tomicu Lončara koji je teško disao ležeći na leđima, a sa strane tog puta na granju je ležao Antonio Romek. S prednje strane desnog ramena Tomice Lončara vidio sam crvenu točku, odmah je do nas dotrčao kolega Ivica. Odmah sam nazvao hitnu pomoć koja je brzo došla. Dolaskom do puta nisam našao divlju svinju pa sam zbog smjera kojim sam se kretao prema poviku shvatio da su mi njih dvojica prilazili s desne strane. Prije pucanja metu nisam osvijetlio baterijom, a dalekozor nisam niti imao – kazao je u svom iskazu tuženi Stjepan Domitrović. O nesreći tijekom lova pisali smo u Podravskom listu nakon što se dogodila. Naši su kolege pričali s Antonijom Romekom koji je u nesreći teško ranjen u ruku. Opisao je što se dogodilo.

– Kao i mnogo puta prije, odlučili smo prošetati do vinograda. Kretali smo se putem jedan kraj drugoga, kad se odjednom začuo pucanj i zamutilo mi se pred očima. Pao sam na zemlju i vidio da pored mene beživotno leži i Tomica, koji je ustrijeljen u prsa. Povikao sam: “Ne pucajte više”, i onda se ispred nas stvorio lovočuvar, koji je odmah pozvao hitnu pomoć. I dalje mi nije jasno kako je mogao pucati, a da nije provjerio tko ide, posebno jer je, kako sam doznao, bio iskusan lovac – kazao je Antonio, koji, kao ni nesretni Tomica Lončar, nije bio naoružan.

Viši inspektor za lovstvo nedvojbeno je potvrdio kako je Stjepan grubo pogriješio. Meta na koju lovac želi pucati mora se promatrati s oba oka ili dalekozorom, identificirati, utvrditi dob i spol divljači. Tek kad to utvrdi, tada su, navodi viši inspektor, ispunjeni svi preduvjeti za hitac.

– Ako lovac nema dvogled nego promatra pomoću optičkog ciljnika na pušci, ne može se reći da su ispunjeni svi preduvjeti za siguran hitac jer optički ciljnik omogućava promatranje samo jednim okom i ne služi za promatranje – rekao je viši inspektor za lovstvo.

Kako je Tomica i sam inače bio lovac koji je na čeki vidio Stjepanova kolegu Ivicu koji ga je pozdravio, on je svejedno nastavio hodati u tamnoj odjeći kroz lovište. Kako je sam trebao očekivati da se u lovištu nalazi još lovaca, sutkinja je utvrdila kako je u 20-postotnom omjeru i sam odgovoran za vlastito stradavanje. Zbog toga je za taj postotak umanjena visina odštetnog zahtjeva koji presudom mora platiti sa zakonskim kamatama Stjepan Domitrović. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne strane na nju mogu podnijeti žalbu.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI