Zamršeni odnosi Marice i Damira: “Pili su kavicu, ma ko dva anđela su bili, a sad…”

Prošlog tjedna nakon višemjesečne stanke nastavljena je trakavica vrlo zamršenog odnosa Marice (77) iz Goričkog i Damira (51) iz Kunovec Brega. Odnos je to o kojem smo izvještavali nekoliko puta, a koji redovito završava policijskom intervencijom. Najmanje petnaest puta policija je izlazila na intervenciju u Goričko nakon što ih je pozvala Marica da je obrane od Damira koji je vrijeđa dok ga ne želi pustiti u kuću. Prošlog tjedna policija je čak dvaput intervenirala.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Dva puta uhićen

U utorak navečer, između 22 i 23 sata, Damir je došao k Marici i kada ga nije htjela pustiti u kuću, lupao je po njezinim vratima i prozoru te je vikao i galamio pritom vrijeđajući je raznim pogrdnim riječima kao i uvijek. Damira su policajci uhitili, izdana mu je naredba o zabrani približavanja, uhođenja i uznemiravanja te je uz prekršajnu prijavu sljedećeg jutra pušten kući. No, odmah nakon što je pušten iz pritvora, Damir je opet navratio do Marice u Goričko ignorirajući policijsku zabranu. Opet je, kao i uvijek, vikao i lupao po njezinim vratima. Marica mu je ponovno pozvala policiju i Damir je opet uhićen i prekršajno prijavljen. Maricu nismo zatekli u njezinoj kući kada smo posjetili u Goričkom u nadi da ćemo s njom pričati o problemu koji ima s Damirom, kao što smo već u nekoliko navrata pričali. Kako nije bila kod kuće, pričali smo s jednom od njezinih susjeda o događajima zadnjih dana u Goričkom. Jedna od susjeda rekla nam je kako ju je u više navrata probudila buka početkom tjedna.

Marica više nema mira

– Čula sam ga kako lupa po vratima i prozorima kod susjede negdje prije pola noći, nastala je buka kao da je rat. Sve što mu dođe pod ruku, drvlje, kamenje, baca na kuću moje susjede. Inače ga ne poznajem, ali mislim da dolazi negdje tu, od gore, z brijega – govori nam susjeda, koja tvrdi kako ga češće viđa u susjedstvu, ali da nije uvijek nasilan.

Ko dva anđela

– Nekad ne pravi nered, nekad dođe miran. Zašto drugi put postane nasilan da nabija po vratima, otkud da ja znam. Znam da ga je slala i u dućan, znali su normalno piti kavicu, ma ko dva anđela su bili – navodi susjeda, ističući kako su pokraj policije stvar pokušavali izgladiti i drugi susjedi:

– Jedan od susjeda se digao, vikao je kako mora ujutro na posao, a mala mu ide u prvi razred u školu, nitko zbog njega ne može spavati. No, nema tu pomoći sve dok ne dođe policija – zaključuje susjeda.

O Damiru i Marici izvještavali smo nekoliko puta, a Damir je vlasnik i jedne od najbizarnijih kazni hrvatskog pravosuđa. Prije dvije godine morao je zbog vrijeđanja Marice platiti 3,20 kuna novčane kazne jer je bio uhićen i pritvoren. Na Maričin poziv policija je preklani intervenirala desetak puta, prošle godine situacija je bila malo mirnija, no vidimo kako je ova godina u tom vrlo kompliciranom odnosu započela vrlo dinamično i užurbano. Njihovim se slučajem bavilo i državno odvjetništvo kojem je Marica prijavila Damira zbog prijetnji.

Osuđivan i zatvorom

Zbog verbalnih napada na Maricu Damir je više puta prekršajno osuđivan, uglavnom je kažnjavan novčano, ali bio je osuđen i zatvorskom kaznom. Ni 15 dana u bjelovarskom zatvoru nije mu bilo dovoljno da se promijeni. Kada smo pričali s Maricom prije dvije godine, ona nam je sama priznala da je Damira znala puštati u kuću. No, problemi nastaju dok ona hoće mira od njega. Tada on ‘poludi’, vrijeđa i pravi nered.

– On je sam i nema nikoga, zna da sam i ja sama i da kuham pa dolazi. On je također sirotinja i trebao bi se netko za njega pobrinuti i udomiti ga. Bila sam i na Centru za socijalnu skrb i molila da mu se pomogne, ali ništa nisam postigla. Uza siromaštvo, pije i bolestan je na živce. Treba mu pomoći. Kuća mu se ruši, a nije ni zdrav – rekla nam je Marica kada smo s njom pričali. Očito je kako kod Damira postoje problemi psihičke prirode kojima bi se možda mogao baviti psihijatar ili kakva ustanova, no time se nitko u pravosuđu nije htio, možda niti mogao baviti. Nedajbože da se dogodi zlo, vjerojatno će iz nadležnih službi svi opet prebacivati odgovornost s jednih na druge, kao što je bilo u drugim slučajevima s kojima smo se susreli.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI