ZANIMANJE: ZVONARICA U CRKVI ‘Zvonim u crkvi već 35 godina i već ne mogu više, ali nema me tko zamijeniti’

Uz posao zvonarice, pjeva u crkvenom zboru koji je nedavno obilježio 40 godina


Autor: podravski.hr — 03.01.2018. / 9:32 Aktualno

Slavica Horvat, zvonarica hlebinske crkve

Slavica Horvat zvonarica je u Crkvi svete Katarine u Hlebinama kod Koprivnice već 35 godina. Uz posao zvonarice, pjeva u crkvenom zboru koji je nedavno obilježio 40 godina postojanja.
– U crkvi uvijek ima nekog posla, a budući da živim u blizini, dođem ovdje svaki čas nešto obaviti. Treba brisati prašinu, čistiti, ukrašavati, prati i peglati stolnjake i druge tkanine, ima tu jako puno posla. Iznenadili biste se koliko ima prašine u crkvi – otkrila nam je gospođa Slavica.
Kako kaže, posao joj uvelike olakšava programirano električno zvono pa ne mora dolaziti zvoniti svakog dana.
– Kad sam preuzela ovaj posao, zvono je već bilo na struju, ali sam morala doći uključiti ga. Sad je tako složeno da samo zvoni u određeno vrijeme – objasnila je Slavica.
Prisjetila se kako je počela raditi ovaj posao.
– Živjela sam u blizini i redovito išla na misu. U to vrijeme došao je novi velečasni Josip Đurkan koji je puno napravio za crkvu. Gospodin koji je do tada bio zvonar nije više mogao obavljati ovaj posao, pa sam ja preuzela. I ja polako starim i vidim da sve manje mogu, no nitko se ‘ne kaže’ da bi me zamijenio, a i velečasni me ne pusti – ispričala je Slavica.
Velečasni Leon Lozančić također je puno uložio u crkvu, a kako kaže Slavica, sad je puno lakše čistiti i održavati i drvo i kamen i ostale materijale.
– Imamo i novu propovjedaonicu koju je napravio naš sumještanin Zvonimir Dangubić od lipova drva, a to ću još morati naučiti održavati jer je to vrlo osjetljivo drvo. No, još mi zasad ništa nije problem i mještani znaju da uvijek mogu računati na mene jer sam uvijek tu za njih, a ne samo za crkvu – zaključila je Slavica Horvat. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF