Zapaljena ‘vuzmenka’ u Vinogradima Ludbreškim

Danas je u 20 sati u Vinogradima Ludbreškim po tradiciji upaljena uskrsna vatra, odnosno ‘vuzmenka’. Iako su zbog epidemioloških mjera iz Stožera civilne zaštite pozivali na suzdržavanje od ovog običaja, Društvo za sport i rekreaciju ‘Gornji grad’ iz Vinograda Ludbreških uspjelo je dobiti zeleno svjetlo pa su postavili krijes i prema običaju ga zapalili na Veliku Subotu. Zbog situacije, na paljenju krijesa nije bilo mnogo ljudi, no tradicija se ipak održala.

Prema tradiciji, nekada su vjernici Veliku subotu provodili u molitvi i postu posjećujući posebno uređen Isusov grob u Crkvi, a navečer bi se pred crkvom slagala hrpa od drva koja se palila na iskonski način, trenjem drveta o drvo ili kresanjem kamena o kamen. Vatru bi upalio svećenik, a kasnije bi svatko nosio kući malo posvećene vatre s Vuzmenke kako bi se novim plamenom obnovila ona na ognjištu.

FOTO I VIDEO: Dražen Vađunec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI