Zapaljena ‘vuzmenka’ u Vinogradima Ludbreškim

Danas je u 20 sati u Vinogradima Ludbreškim po tradiciji upaljena uskrsna vatra, odnosno ‘vuzmenka’. Iako su zbog epidemioloških mjera iz Stožera civilne zaštite pozivali na suzdržavanje od ovog običaja, Društvo za sport i rekreaciju ‘Gornji grad’ iz Vinograda Ludbreških uspjelo je dobiti zeleno svjetlo pa su postavili krijes i prema običaju ga zapalili na Veliku Subotu. Zbog situacije, na paljenju krijesa nije bilo mnogo ljudi, no tradicija se ipak održala.

Prema tradiciji, nekada su vjernici Veliku subotu provodili u molitvi i postu posjećujući posebno uređen Isusov grob u Crkvi, a navečer bi se pred crkvom slagala hrpa od drva koja se palila na iskonski način, trenjem drveta o drvo ili kresanjem kamena o kamen. Vatru bi upalio svećenik, a kasnije bi svatko nosio kući malo posvećene vatre s Vuzmenke kako bi se novim plamenom obnovila ona na ognjištu.

FOTO I VIDEO: Dražen Vađunec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI