Zapanjujuće: U našoj županiji u godinu dana broj pobačaja rastao gotovo duplo!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Žena od 30 do 39 godina, bez djece, u braku i ne koristi kontracepciju. Tako izgleda ‘profil’ žene koja je, prema istraživanju te podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u najvećem postotku zatražila legalno inducirani pobačaj u zdravstvenim ustanovama na području Hrvatske u prošloj godini! Dakle, više se udanih žena bez djece, već u zrelijim godinama za rađanje, odlučilo na takav čin nego žene s dvoje i više djece, gdje bi takvo što u neku ruku bilo objašnjivo. Na drugom su mjestu po broju pobačaja žene od 20 do 29 godina.

Prema istom izvještaju, u Hrvatskoj je lani porastao broj abortusa na zahtjev žene, bilo ih je ukupno 2703, pa tako i u našoj županiji, i to čak 96 u odnosu na 52 godinu prije. Istovremeno, manje je i rođene djece, 794, pet beba manje. Time je zaustavljen trend pada broja legalno induciranih pobačaja u županiji prisutan unazad nekoliko godina, ali i blagog broja povećanja rođene djece.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, 2013., primjerice, u bolnici je obavljeno 127 abortusa, 2014. njih 110,  a 2015. godine broj je pao na 58 i kretao se oko te brojke sve do lani. Iako ima više pobačaja od susjednih nam županija, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, pa i Krapinsko-zagorske županije, naša županija ipak nije među županijama s najvišom stopom pobačaja, a to su Istarska i Karlovačka.

Dr. Ivica Stanišić

Najmanje je pak pobačaja u Splitsko-dalmatinskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Spomenimo i da Hrvatska ima nižu stopu legalno induciranih prekida trudnoće na 1000 živorođenih od susjednih zemalja i prosjeka Europske unije, gdje taj broj godinama opada. U najmanju ruku neobičnu statistiku u našoj zemlji pokušali smo provjeriti na više strana, no svugdje smo nailazili na muk i velik oprez u tumačenju tih podataka.

Dr. Ivica Stanišić, predstojnik Ginekologije u koprivničkoj Općoj bolnici, kazao nam je kako broj pobačaja na zahtjev žene godinama opada. U nekim prošlim vremenima bilo ih je koliko i poroda, no edukacija i kontracepcija pokazuju pomake nabolje. Na podatak da se udane žene bez djece najčešće odlučuju na pobačaj, prema statistici Zavoda, nije mogao dati precizan odgovor.

– U takvim se podacima radi o vrlo malim razlikama u brojevima, a u postocima to izgleda drugačije, tako da sve te podatke treba uzeti s oprezom. Ne bih mogao reći razlog ovakve statistike, no pretpostavljam da je riječ o nezadovoljstvu mladih parova situacijom u zemlji, koji sreću odlučuju potražiti u inozemstvu, a dijete se u takav radnički život ne uklapa. Moram kazati da žene uvijek imaju pravo na izbor hoće li zadržati dijete li ne, i uvijek im dajemo nekoliko dana za razmišljanje hoće li svoju trudnoću završiti pobačajem. Nažalost, vrlo ih se mali broj predomisli – zaključio je dr. Stanišić.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI