ZAPELO JE: Čini se da u Sokolovcu i Rasinji ni ove godine neće piti vodu iz vodovoda

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Izgradnja vodovodne mreže na području općina Sokolovac i Rasinja, na mjestima gdje mještani nemaju pitke vode, doznajemo, prvenstveno ovisi o rebalansu proračuna Hrvatskih voda, koji će ta javna tvrtka napraviti ovog ljeta. Ako se u novom rasporedu financiranja nađu spomenute lokacije, radovi bi mogli početi već ove godine, budući da bi do tog vremena  građevinske dozvole za ove projekte mogle biti spremne.

Kako smo već pisali, mještani naselja Lukovec u općini Rasinja te naselja   Velika Mučna, Sutare, Grdak i Mali Poganac u Sokolovcu imaju ogromne probleme s pitkom vodom, ali i nabavkom vode uopće. Njihovi su bunari presušili, a vodovodna infrastruktura ne postoji. Upravo zbog toga mještani ovih naselja lišeni su elementarnih komunalnih usluga, što njihovu svakodnevnicu čini nezamislivo velikoj većini stanovništva u 21. stoljeću.

– Doselili smo se ovamo 1991. godine. Kupili smo staru kuću, koja je imala bunar. Vodom iz tog bunara sagradio sam novu kuću. No, prije pet godina bunar je počeo povremeno presušivati. Lani oko Božića u njemu više definitivno nije bilo vode. Odonda po vodu za pranje veša idemo na potok u Domajima, a za piće je vozimo od sina, koji živi u Reki, na sedam kilometara udaljenosti –objasnio je umirovljenik Stjepan Jurenec iz Grdaka svoje svakodnevne probleme.

Obitelj Jurenec iz Grdaka jedna je od mnogih koja doslovno vapi za vodom

Građevinska dozvola za izgradnju vodovodne mreže za dio naselja Velika Mučna, dio naselja Grdak i Mali Poganac očekuje se najkasnije do kraja  travnja. Projekt obuhvaća produženje sekundarne vodovodne u ukupnoj duljini  3,3 kilometra, uključivo i crpnu stanicu u naselju Velika Mučna. Procijenjena  vrijednost iznosi oko 1,65 milijuna kuna bez PDV-a. No, do realizacije ovog projekta ostaje razriješiti najvažnije pitanje, ono o financiranju.

– Hrvatske vode u ovoj godini zasad nisu osigurale financijska sredstva, a dogovoreno je da se ove godine započne s investicijom izgradnje dijela trase  cjevovoda sredstvima Općine Sokolovac. Rebalansom plana sufinanciranja izgradnje vodnokomunalne infrastrukture Hrvatskih voda nakon ljeta moguće da se dio novca dobije i od Hrvatskih voda – odgovorio je Zdravko Petras, direktor KC voda.

S druge strane, projekt vodovodne mreže u rasinjskom naselju Lukovec, gdje se mještani suočavaju s istim problemima, u nešto je naprednijoj fazi.

-Građevinska dozvola je dobivena početkom travnja ove godine i time se  stvorila pretpostavka za provedbu postupka javne nabave za izvođača radova i  izvršitelja usluge stručnog nadzora. Izgradnja sekundarne mreže predviđena je u duljini cjevovoda od 2,88 kilometra, što uključuje i crpnu stanicu  u naselju Rasinja, kojom će se osigurati dovoljni tlak u vodoopskrbnoj mreži i požarne količine vode sukladno Pravilniku o hidrantskoj mreži – napomenuo je Petras i dodao da je procijenjena vrijednost radova 1,6 milijuna kuna bez PDV-a.

– Za sada su od strane Hrvatskih voda osigurana djelomična financijska sredstva  kojima se ne može u potpunosti izvršiti realizacija projekta, no postoje dogovori da će se ostatak sredstava pronaći od strane Općine Rasinja te povećati iznos sredstava Hrvatskih voda, i to rebalansom plana sufinanciranja izgradnje vodnokomunalne infrastrukture Hrvatskih voda nakon ljeta – zaključio je Zdravko Petras.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI