ZAPELO Pao prvi natječaj za veliki gradski kulturni projekt, nitko se nije javio

Križevačka uprava donijela je odluku o obnovi kina Kalnik, što će stajati nekoliko milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 30.07.2018. / 8:35 Aktualno

Pročelnik Sandro Novosel u kinu Kalnik

I u maratonu je potrebno napraviti prvi korak. Kad je riječ o revitalizaciji kina Kalnik, u kojem je zadnja redovita projekcija održana još prije 12 godina, administracija gradonačelnika Marija Rajna zakoračila je u projekt „težak“ nekoliko milijuna kuna.
Koliko točno, trebalo bi se znati nakon što se odabere najbolja ponuda na natječaju raspisanom za izradu projektno-tehničke dokumentacije za obnovu Kalnika, bolje rečeno za prenamjenu zgrade izgrađene prije više od 60 godina u multimedijalnu i višefunkcionalnu dvoranu. Za provođenje natječaja od Ministarstva regionalnog razvoja osigurano je 150.000 kuna.
Ipak, kako doznajemo, projekt je zapeo na samome startu jer se nitko od projektantskih i građevinskih kuća nije javio na natječaj zaključen prije petnaestak dana, pa će se on ponoviti.
– Ideja nam je da u obnovljenoj zgradi ne bude samo kino, nego i pozornica za kazalište te koncertne događaje, a jako je bitna i edukativna svrha budući da će nastati prostor za filmske radionice i predavanja, za klubove i za školske filmske skupine – veli Sandro Novosel, pročelnik za društvene djelatnosti.
Do konca godine, tako, trebali bi biti odobreni planovi, a onda slijedi aplikacija na natječaj za novac iz europskih fondova za samu obnovu unutrašnjosti, kao i na natječaj za državni novac za energetsku obnovu, čime bi se zgrada uredila izvana. Bude li sve išlo „po špagici“, radovi bi mogli početi nagodinu.
Novosel ističe da su sami Križevčani u anketi provedenoj uoči izrade ovogodišnjeg proračuna kazali kako im je jako važno da grad ima kinematograf, što je projekt pod službenim imenom „Kino Kalnik – kulturna točka Križevaca“ uvrstilo među prioritete.
– Slobodno se može reći da je ovo naš najveći kulturni projekt u zadnjih nekoliko godina kad se u obzir uzme i visina ulaganja i posljedice do kojih će doći nakon dovršetka projekta. Građani vape za filmskim programom u Križevcima. Obnovljeno kino – i ne samo kino – uvelike će obogatiti našu kulturnu ponudu – ocjenjuje pročelnik Novosel.
Iz projektnog zadatka za natječaj vidi se da bi obnovljeni Kalnik trebao imati do 150 sjedala, naravno kvalitetnijih nego sadašnje drvene, modernu tehniku za projekcije, klimatizaciju, nove sanitarne čvorove u prizemlju i na katu, garderobu za glumce, dok bi se u atriju uredio prostor za ljetne kinoprojekcije, a navodno je u planu i ugostiteljski objekt na tome mjestu. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF