ZAPREPAŠĆUJUĆI PRIZORI Nezadovoljni župnikom, povješali mrtve ptice kod župnog dvora

Na brutalan i protuzakonit način nastavljena 'pobuna' dijela mještana Cirkvene kod Križevaca protiv vlč. Ivana Novaka


Autor: podravski.hr — 29.07.2018. / 18:41 Crna kronika

Stravičan prizor iz Cirkvene

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode objavilo je danas na svojoj Facebook stranici zaprepašćujuće fotografije ubijenih ptica iz mjesta Cirkvena u općini sveti Ivan Žabno kod Križevaca.
– S ovakvim slučajevima se ne susrećemo svaki dan: lokalno se stanovništvo obračunava s mjesnim župnikom postavljajući očigledne poruke. Slučaj je prijavljen policiji i inspekciji zaštite prirode, pa čekamo vidjeti tko će prije doći do ne-baš-inteligentnog počinitelja – objavili su zaštitari ptica uz dvije doista brutalne fotografije.
Na njima su mrtve dvije ptice, vrana i sova, obješene na stablo uz ogradu župnog dvora, a na njima je flurescentnom zelenom bojom ispisano “pop”, što je pogrdni naziv za svećenika.

 

Na objema pticama ispisano je pogrdno ‘pop’

Očito se radi o nastavku “pobune” dijela nezadovoljnih župljana u Cirkveni protiv velečasnog Ivana Novaka, koja traje već mjesecima. Tko god je objesio mrtve ptice, počinio je kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, koje se, prema Kaznenom zakonu, kažnjava s do jednom godinom iza rešetaka.
Dio nezadovoljnih župljana vlč. Novaku, kako je već bilo objavljeno, zamjera navodnu rastrošnost. Primjerice, oni tvrde kako je 2011. godine, kad je preuizeo župu, od prethodnika u blagajni naslijedio oko 170.000 kuna te da je taj novac potrošio na tko zna što. S druge strane, župnik je objašnjavao kako je taj novac upotrijebljen za ormare, pisaći stol te kućne uređaje u župnome dvoru i drugo.
Župa se razdvojila na one koji su protiv vlč. Novaka i na one koji ga podržavaju.
– Većina župljana ga podržava. Kao što ste vidjeli, to je nekolicina ljudi koji su nezadovoljni njegovim poslovanjem. Mi samo možemo reći da nas ima puno više koji smo uz njega i koji ga podržavamo i možemo reći da je jako puno napravio za ovu župu – ustvrdila je svojedobno jedna župljanka.
Zasad nismo uspjeli stupiti u kontakt s vlč. Ivanom Novakom kako bismo čuli njegov komentar brutalnosti pred župnim dvorom.(hš)
FOTO: HDZPP