OBJAVLJENI REZULTATI Podravkina prodaja na tržištu Hrvatske u prvom polugodištu podbacila čak 5 posto

Brojke bi bile i lošije da cijelu stvar opet nije spasila farmaceutska tvrtka Belupo


Autor: podravski.hr — 18.07.2013. / 12:30 Aktualno

Radnici Podravke imaju razloga za zadovoljstvo

NOVO!!! – Prodaja grupe Podravka niža je za 1,5 posto u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a najviše, čak 5 posto, pala je prodaja na tržištu Hrvatske, priopćili su danas čelnici kompanije. Prihod od prodaje iznosi 1,69 milijardi kuna, a ukupna neto dobit je 39 milijuna kuna.
Brojke bi bile i lošije da cijelu stvar opet nije spasila farmaceutska tvrtka Belupo. Prodaja prehrane i pića, naime, pala je tri posto, a Belupova prodaja istodobno je rasla 4 posto. Prodaja pića niža je za 5 posto, a mesne industrije Danica za 18 posto.
Podravka na kraju je ostvarila čisti profit od 7,5 milijuna kuna, a Belupo 31,4 milijuna kuna.
Šef Podravke Zvonimir Mršić na današnjoj konferenciji za novinare nije želio govoriti o potencijalnim akvizicijama tvrdeći da o tome nije bilo riječi. Potvrdio je kako već postoje upiti zainteresiranih za preuzimanje biznisa pića, pekare i sladoleda koje Podravka namjerava prodati do kraja godine.
IZVJEŠTAVA: ADELA SOČEV

KOPRIVNICA – Uprava i Nadzorni odbor Podravke danas će usvojiti financijske izvještaje za prvih šest mjeseci ove godine.
Prema neslužbenim informacijama, biznis prehrane i pića ostvario je manju prodaju nego u istom razdoblju lani, a pad prodaje posebno je izražen na domaćem tržištu. S druge strane, farmaceutska tvtka Belupo ostvarila je rast prodaje, ali i pad profitabilnosti zbog pritisaka na smanjenje cijene lijekova.
Večernjak jučer je objavio podatak kako je samo u lipnju prodaja Podravkinih pića pala čak 25 posto u odnosu na lanjski lipanj. Za taj ‘slobodni pad’ najveći krivac je loše vrijeme koje u sezoni snažno utjeće na konzumiranje vode. No, dijelom je tome vjerojatno pridonijela i sama Uprava Podravke koja je usred lipnja objavila da prodaje biznis pića jer je neisplativ.
Uprava Podravke danas će pred Nadzorni odbor izaći i s prijedlogom potencijalnih akvizicija, odnosno tvrtki koje koprivnička kompanija želi preuzeti. Kako se čuje, najzanimljivije mete koje je Podravka naciljala dvije su prehrambene tvrtke iz Srbije, jedna prehrambena iz Slovenije, po jedna farmaceutska iz BiH i Makedonije te jedna prehrambena iz Rusije. Novac za preuzimanje, ističu u kompaniji, nije problem jer se dokapitalizacija Podravke može obaviti vrlo brzo.
Šef NO-a Dubravko Štimac i čelnik Uprave Zvonimir Mršić o rezultatima poslovanja govorit će danas u 13 sati na konferenciji za medije u sjedištu Podravke u Koprivnici.