Zaštitite se od divljači: Možete dobiti i do 50.000 kuna za ograde

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža) za sprječavanje štete od divljači u lovištima. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2021. godinu iznosi dva milijuna kuna.

 Najveći iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinoj prijavi je 50.000 kuna, a sredstva su namijenjena isključivo za podmirenje troškova kupnje zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža).

Đuro ima velike probleme s dabrovima

 Prihvatljivi prijavitelji su pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova na temelju Zakona o lovstvu – lovoovlaštenici i fizička i pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačka organizacija.

– Prijavitelj poljoprivrednik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave, a prijavitelj lovoovlaštenik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave po lovištu. Zaštitna sredstva moraju biti postavljena i služiti svrsi za koju su namijenjena najmanje pet godina od dana kupnje. Natječaj je otvoren do raspodjele predviđenih sredstava, a najkasnije do 20. prosinca 2021. godine – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Podravski list u više je navrata pisao o problemu s kojim se susreću poljoprivrednici, gdje divljač uništava njihove usjeve. Zadnje smo pisali o  problemu koji ima Đuro Novačić iz Svetog Đurđa pokraj Ludbrega. On već nekoliko godina na svojim poljima kukuruza ima problema zbog dabrova. Naime, njegova se zemlja nalazi tik uz rijeku Plitvicu, odnosno kanal u kojem žive ove životinje. Problem je što gotovo svakog dana od kanala do polja niču nove ‘stazice’po kojima dabrovi odnose kukuruz.

–  Dabrovi odu u vodu i iskopaju kroz obalu rupu i kada prolaziš traktorom po tom mjestu samo propadneš u rupu.  Pitali smo na sve moguće načine koje smo se sjetili, ali to je tako, dok nitko drugi nema štetu, nitko se neće ni potruditi da nam pomogne. Čak smo jednom dobili odgovor da imamo zemlju na krivom mjestu – rekao je Đuro. 

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI