Zašto carski rez nije poželjan: Operacija koja izaziva komplikacije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Carski na zahtjev nije prihvaćena kategorija u našoj zemlji, po čemu nismo izuzetak. Podaci kojima raspolažemo ponajprije se odnose na situaciju u SAD-u, gdje se oko 2,5 posto svih poroda godišnje dovrši carskim na zahtjev.

Carski rez ozbiljna je operacija, sa svim mogućim rizicima i komplikacijama koje prate abdominalne operacije, zato se smatra kako za nj, kao i za svaki medicinski postupak, mora postojati jasna indikacija kako bi se moguće komplikacije svele na najmanju mogućnost. No, o tome se priča, o tome se vode rasprave, a također i trudnice nerijetko izraze želju za porodom na carski rez iako nemaju medicinske indikacije za takav porod.

Američki “National Institutes of Health”, NIH, uspoređivao je carski na zahtjev s planiranim vaginalnim porodom (u slučajevima bez poznate i predvidljive patologije od strane majke i od strane fetusa) i donio zaključke. Dobre strane carskog na zahtjev u odnosu na planirani vaginalni porod: smanjeni rizik od poslijeporođajnog (is)krvarenja i potrebe za transfuzijom, manje ozbiljnih kirurških komplikacija, manja mogućnost razvoja stresne urinarne inkontinencije tijekom prve godine iza poroda. Kasniji (2-5 godina iza poroda) eventualni razvoj stresne urinarne inkontinencije nije povezan s načinom poroda, a dobrobiti carskog na zahtjev veće su u rodilja više životne dobi (iznad 39 godina) i veće tjelesne mase.

S druge strane, dobre strane planiranog vaginalnog poroda u odnosu na carski na zahtjev su kraći boravak u bolnici iza poroda, manja mogućnost razvoja infekcija i manje anestezioloških komplikacija.

Mogući rizici carskog na zahtjev u odnosu na planirani vaginalni porod su više mogućih komplikacija u sljedećim trudnoćama (npr. ruptura maternice, placenta previja, placenta akreta, ozljede mokraćnog mjehura i crijeva, veća vjerojatnost za (hitnom) histerektomijom.

Kada se govori o utjecaju na dijete, dobre strane carskog na zahtjev u odnosu na planirani vaginalni porod su niža smrtnost fetusa, manje novorođenačkih infekcija, niža incidencija intrakranijskog krvarenja i encefalopatije u fetusa. Dobre strane planiranog vaginalnog poroda u odnosu na carski na zahtjev su manje respiratornih komplikacija i drugih poremećaja prilagodbe te kraći boravak u bolnici iza poroda.

Mogući rizici carskog na zahtjev u odnosu na planirani vaginalni porod su respiratorne komplikacije (od tahipneje, respiratornog distres sindroma, pa do letalnih), nezrelost, a s tim u vezi i respiratorne smetnje i drugi poremećaji prilagodbe (hipotermija, hipoglikemija, češća potreba za intenzivnom neonatološkom skrbi). Iako su podaci za usporedbu carskog na zahtjev i planiranog vaginalnog poroda nedostatni, NIH preporuča sljedeće: u nedostatku medicinskih indikacija za operativno dovršenje poroda (bilo od strane majke, bilo od strane fetusa) prednost bi trebalo dati planiranom vaginalnom porodu. Carski na zahtjev ne bi se smio izvoditi prije navršenih 39 tjedana gestacije i ne bi smio biti posljedica straha rodilje od nemogućnosti adekvatnog suzbijanja boli u porodu.

Carski na zahtjev ne bi se smio izvoditi u rodilja koje planiraju još trudnoća. Kada trudnica razmišlja o carskom na zahtjev, u razgovoru s nadležnim ginekologom treba razjasniti dobre i loše strane takve odluke. U nas je situacija jednostavnija jer još uvijek zakonski nije dozvoljeno operativno dovršenje trudnoće na zahtjev rodilje.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI