Zašto je folna kiselina bitna za trudnoću…

Morate znati da na trudnoću, ali i čitav organizam, osim prehrane i manjka tjelesne aktivnosti, negativno utječu i drugi faktori, poput: stresa, alkohola, pušenja, umora, nedostatka vode i drugih čimbenika.

Svi znaju da cigarete i alkohol štete ljudskom organizmu, ali tijekom trudnoće stvar je puno gora. Naime, žene koje u trudnoći puše imaju veći rizik od krvarenja tijekom trudnoće, kao i rizik od preuranjenog poroda. Osim toga, pretjerana konzumacija alkohola može utjecati na razvoj ploda, a alkohol se u tijelu djeteta zadržava dva do tri puta duže nego u krvotoku majke. Stres sam po sebi negativno utječe na zdravlje, a u kombinaciji s hormonima koji kod trudnica variraju, lako dođe do dodatnih problema. Ono što svaka trudnica i žena koja planira trudnoću treba je folna kiselina. Folna kiselina je zapravo vitamin B topiv u vodi i posebno je važna za pravilan embrionalni razvoj, a dokazano je da nedostatak folne kiseline dovodi do poremećaja razvoja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI