Zašto nas kava tjera na nuždu?

Kavu volimo zbog njezina specifičnog okusa i kofeina koji nas razbuđuje, ali kava može uzrokovati grčeve u trbuhu i potaknuti nas na hitan odlazak na toalet. Koliko god se to ponekad činilo nezgodnim, njezino laksativno djelovanje je zapravo korisno. Zato neki ljudi vole piti kavu nakon obroka kako bi im potaknula probavu.

Mnogi su upoznati s tom pojavom, no rijetki znaju zašto tijelo ima takvu reakciju na kavu. Ako ste strastveni ljubitelj kave, ovo bi vas moglo zanimati.

Prema istraživanjima, čak 30 posto nas nakon ispijanja kave ima potrebu obaviti veliku nuždu. Zanimljivo je da kava bez kofeina ima isti učinak na organizam.

Znanstvenici su otkrili da kava stimulira zadnji dio debelog crijeva. To znači da crijeva brže izbacuju otpad iz tijela, a to pruža veliko olakšanje.

Motilin (hormon koji stimulira crijevnu kontrakciju) i gastrin (hormon koji uzrokuje kiselu sekreciju u želucu) također imaju utjecaj na djelovanje kave.

Klorogenska kiselina u kavi može povećati proizvodnju želučane kiseline u želucu. Kada se poveća razina želučane kiseline, želudac brže probavlja hranu, a aktivira se i probava koja izbacuje ostatke. Znanstvenici također nagađaju da neki drugi spojevi u kavi mogu ubrzati rad crijeva, ali nije sasvim jasno koji su spojevi odgovorni za tu reakciju. Premda kofein nije glavni krivac za poticanje probave, smatra se da ipak može imati laksativni učinak jer stimulira kontrakciju mišića u debelom crijevu, osobito kod osoba s osjetljivijim crijevima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI