Zašto neki madeži svrbe

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koža kao veliki organ vrlo često ima različite senzacije koje mogu biti vezane na veću površinu kože ili na određene dijelove tijela. Svrbež kože česta je pojava uz različite kožne bolesti, ali ponekad može biti i prisutan samo na pojedinom madežu.

U samom otkrivanju promjena u madežu pomaže i pravilo ABCDE, koje kaže da svaki madež koji je asimetričan, mijenja boju, oblik, rub, raste, uzdiže se, krvari zahtijeva pregled kod liječnika, a vrlo često peckanje ili osjećaj svrbeža u madežu osobe potiče na pregled.

Madeži koji svrbe često su fibromatozni madeži iznad razine kože, lagano ispupčeni i vrlo često na dijelovima tijela gdje ih se ozljeđuje odjećom (ramena, leđa), na vratu (košulje tvrdih ovratnika, nakit), području struka, ispod dojki ili na vlasištu. Osobe koje se pojačano znoje i koje se bave intenzivno sportom češće navode da ih madeži peckaju i svrbe.

Od posebnog oblika madeža koji može svrbiti je Mayersonom madež. Ovaj oblik madeža prvi put je opisan 1971. godine kao dobroćudan madež koji je okružen okolnom crvenom i ljuskavom kožom. Zastupljeniji je u mlađih osoba muškog spola. Crvenilo, ljuskanje primjećuje se poput ogrlice oko dobroćudnog madeža, a zašto nastaje, do sada nije poznato.

Nakon dermatoskopskog pregleda odlučuje se da li je madež potrebno kirurški ukloniti i poslati na histološku analizu.

Madež koji se mijenja prema melanomu može ponekad davati osjećaj peckanja ili neke nelagode, ali vrlo često se već kod nastalog melanoma ne mora ništa osjećati na samoj promjeni, pa je ipak važno kod bilo kakove promjene na madežu zahtijevati dermatološko mišljenje.

Ponekad se madež može nalaziti na površini kože koja svrbi iz sasvim drugih razloga i svrbež nije uopće povezan s madežom. Kod problema s kralješnicom, kada su oštećeni maleni živci koji ulaze u kožu, može svrbiti dio kože leđa ili vrata, što zahtijeva stalno grebanje kože, pa pacijenti često traže pomoć kod dermatologa jer misle da imaju neku kožnu bolest ili ako se na tom djelu kože nalazi madež pa ih koža svrbi radi madeža. Tada se vrlo često opaža smećkasto promijenjena i oštećena koža dijela leđa radi učestalog grebanja.

U osoba koje imaju vrlo suhu kožu ili boluju od atopijskog dermatitisa i skloni su alergijama, suhoći kože i svrbežu kože vrlo često uslijed grebanja kože ozlijede i madež. Time se madež može promijeniti jer stalna ozljeda mijenja njegovu površinu i boju, pa je potreban dermatoskopski pregled kako bi se utvrdilo da li se madež mijenja ili ne. 

Svaki osjećaj peckanja ili svrbeža madeža ne bi se smjelo zanemariti ili ignorirati, već se obratiti dermatologu, koji će učiniti dermatoskopski pregled madeža i utvrditi o čemu se radi jer zaista raspon problema može biti od dobroćudne promjene pa sve do melanoma. (Dr. Klaudija Šebetić)

FOTO: www.zdravobudi.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI