Zašto psi stavljaju svoje šape na nas?

Koliko su psi očaravajuća i pametna bića najbolje znaju njihovi vlasnici. Sve što oni rade nevjerojatno je simpatično i slatko no često se pitamo što nam svojim gestama poručuju. Jedno od najčešćih pitanja koja dobivaju dreseri i veterinari jest zašto psi na nas stavljaju svoje šape.

Oblik komunikacije

Najopćenitiji odgovor na pitanje zašto psi na nas stavljaju šape jest da je to oblik komunikacije. Psi tako pokušavaju skrenuti našu pažnju, nešto slično kao kada mi potapšamo prijatelja po ramenu jer mu imamo nešto za reći.

Psi, poput ljudi, pričaju ‘rukama’

Psi baš poput nas pričaju ‘rukama’, a to se događa zato što smo ih tako naučili. ‘Daj šapu’ jedan je od najčešćih trikova koji vlasnici uče svoje ljubimce, a najčešće nakon toga slijedi i nagrada te pozitivna reakcija. kada nagrađujemo njihovo davanje šape iniciramo ponavljanje takvog ponašanja.

‘Nastavi me maziti’

To je jedan od najčešćih razloga zašto će pas staviti svoju šapu na vas. Ako ga u tom trenutku već mazite i dajete mu svu pažnju svijeta vjerojatno se uopće ne pitate zašto je baš sada stavio šapu na vas nego intuitivno znate da je to svojevrsna zahvala, ali i poticaj da samo nastavite s time što radite, piše Reader’s Digest.

‘Zašto si prestao?’

Baš kao i ‘nastavi me maziti’ postoji i stavljanje šape koje kaže ‘zašto si prestao’. To se najčešće dešava vrlo brzo nakon što psa prestanete gladiti ili već u trenutku kada počinjete povlačiti svoju ruku. Često je to vrlo jasna komunikacija, a u nju možete biti potpuno sigurni ako na psu vidite znakove da je sretan, a ne uzrujan ili pod stresom.

‘Sve će biti u redu’

psi su nevjerojatno emotivna bića i osjete ono što vi osjećate. tako se često mogu čuti priče kako se psi stišću uz vlasnika kada osjete da je on tužan. Ako se osjećate loše, a vaš pas na vas stavi šapu vjerojatno vam poručuje nešto poput: “Hej, sve je u redu. ja sam tu uz tebe.”

‘Volim te’

Čini se da psi razumiju da i mi volimo da nas se dodiruje jednako koliko oni vole da ih gladimo po trbuhu. Stavljanje šape na vas tako može biti pokušaj vašeg psa da vam izrazi koliko vas voli.

‘Nije mi dobro’

Budući da znaju da dodirom dobivaju vašu pažnju, ponekad nas psi dodiruju šapom kako bi nam rekli da se ne osjećaju dobro ili da se boje. To ćete najlakše prepoznati po ostatku tijela vašega psa. Ako su mu uši spuštene, a rep među nogama ili puno zijeva i oblizuje se, pas vam vjerojatno pokušava reći da nešto nije u redu, traži od vas sigurnost i utjehu te vam možda govori da se želi maknuti s mjesta na kojem se nalazi.

I za kraj, ako vaš pas često ostavlja šapu na vama moćete si to protumačiti kao svojevrstan zagrljaj. Dok su kratki dodiri uglavnom pokušaj komunikacije i dobivanja vaše pažnje, dulje ostavljanje šape na vama najvjerojatnije je pseći ekvivalent zagrljaju.

Bitno je samo primijetiti i ostale znakove kako bismo bili sigurni da je pas sretan i zadovoljan, a ne u strahu i stresu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI