ZAŠTO RADOVI OPET KASNE Vrtićarci i dalje smješteni u školi, roditelji đurđevačkih školaraca nezadovoljni

Kod velikih investicija uvijek se znaju dogoditi nepredviđene situacije - opravdavao se gradonačelnik Hrvoje Janči


Autor: podravski.hr — 17.11.2017. / 11:56 Aktualno

Vrtićarci će do 4. prosinca morati ići u školu

Mališani đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak do 4. će prosinca boraviti u zgradi Osnovne škole Grgura Kralovčana. Na novi produžetak roka za završetak radova na obnovi vrtićke zgrade odrazila se promjena vanjske stolarije pa će mališani još pričekati na povratak u vrtić.
– Stolarija koja se treba promijeniti nije standardnih dimenzija i uobičajenog materijala jer želimo kroz kombinaciju drva i aluminija napraviti dodatne energetske uštede. Zbog toga se još uvijek čeka na njenu izradu pa će se vrtićarci u svoju zgradu vratiti 4. prosinca, umjesto 20. studenoga – pojašnjava đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.
To je drugi put da se mijenja rok za povratak vrtićaraca u zgradu vrtića. Prije samog početka energetske obnove vrtićke zgrade plan je bio da mališani u školi borave do 1. studenoga. No, pokazalo se da se moraju obnoviti sve električne instalacije i priključci na odvodnju, što je dovelo do prvog kašnjenja.

Novi sanitarni čvor u dječjem vrtiću na glancanju

– Kod velikih investicija uvijek se znaju dogoditi nepredviđene situacije pa smo dogovorili da se obnove i električne instalacije – dodaje gradonačelnik.
Boravak mališana u školskoj zgradi, ističe Martina Repić, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak, ne odražava se na svakodnevne aktivnosti i djeca imaju sve uvjete kao i u vrtićkoj zgradi.
– Djeca su se odmah adaptirala na novi prostor, a i nitko od roditelja meni osobno nije se žalio na boravak u školi. Drugog rješenja nije bilo jer se naša zgrada morala obnoviti i roditelji su to prihvatili – kaže Martina Repić.
No, boravak vrtićaraca u školskoj zgradi uzrokovao je nezadovoljstvo pojedinih roditelja učenika nižih razreda koji od početka školske godine pohađaju drugu smjenu i nastava im počinje u 12.30 sati. Naime, zbog smještaja vrtićaraca nastava za pet razrednih odjeljenja nižih razreda prebačena je iz jutarnje u popodnevnu smjenu.
– Radovi u vrtiću trebali su biti obavljeni u ljetnim mjesecima kad su školarci na praznicima i nikome se ne bi mijenjao raspored. Našoj djeci bilo bi puno lakše da idu ujutro u školu i imali bi puno više slobodnog vremena. Sad nam je problem uskladiti njihove izvannastavne aktivnosti – kažu nezadovoljni roditelji školaraca koji su prebačeni u popodnevnu smjenu.

Martina Repić, ravnateljica dječjeg vrtića u Đurđevcu

Hrvoje Janči ističe kako ima dosta roditelja školaraca kojima odgovara što njihova djeca imaju nastavu u popodnevnoj smjeni te da je u ovakvim situacijama teško svima ugoditi. U energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića Maslačak ukupno će biti uloženo oko 2,8 milijuna kuna od čega je 760.000 kuna osigurala Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ