Zašto se događaju nesreće na ovom raskrižju? Policija tvrdi da nema…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na raskrižju koprivničke obilaznice i Radničke ceste u Koprivnici, mjestu dobro poznatom po težim prometnim nesrećama, prošli tjedan ponovno se dogodio težak sudar u kojem su ozlijeđene dvije osobe. Ovog puta za nesreću su isključivi krivci bili alkohol i oduzimanje prednosti prolaska pijanog vozača.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u petak oko 16.40 sati, a skrivio ju je 60-godišnji vozač forda koji je bio pod utjecajem alkohola od 1,22 promila. Upravljao je obilaznicom u smjeru raskrižja s Radničkom cestom u koju je počeo skretati, a da nije propustio mercedes kojim je njemu ususret, zadržavajući smjer kretanja, upravljao 42-godišnjak.

Sudar je bio neizbježan, a nakon njega oba su vozila izletjela s kolnika. Na mjesto nesreće odmah nakon dojave doletjele su dvije ekipe hitne pomoći čiji su medicinski djelatnici zbrinuli ozlijeđene vozače i prebacili ih u bolnicu. Ozljede im službeno još uvijek nisu potvrđene. Ako vozač mercedesa bude teže ozlijeđen, vozač forda koji je pijan skrivio sudar kazneno će odgovarati.

Početkom godine, nakon niza težih prometnih nesreća koje su se dogodile na istom mjestu, pokrenuli smo pitanje sigurnosti tog raskrižja na policiji i Hrvatskim cestama, pod čijom je nadležnošću to opasno mjesto. Dijana Žagar, glasnogovornica PU koprivničko-križevačke, odgovorila nam je kako je koprivnička prometna policija analizom prometnih nesreća utvrdila kako “postavljena vertikalna i horizontalna prometna signalizacija jednim dijelom doprinosi događanju prometnih nesreća”. Zbog toga su krajem siječnja iz policije u Hrvatskim cestama – Poslovnoj jedinici Varaždin, u čijoj je nadležnosti sporno raskrižje, pokrenuli inicijativu za “hitno poduzimanje zahvata u prometnoj infrastrukturi kako bi se spriječilo daljnje događanje prometnih nesreća”.

Što se od tada dogodilo? Zapravo, gotovo ništa. Iz policije su nam neslužbeno rekli kako su iz Hrvatskih cesta pomaknuli prometne znakove, a da je za daljnje rješavanje tog dosta ozbiljnog problema u tijeku izrada rješenja. No, osim toga, raskrižje je obraslo travom tako da je u bitnoj mjeri smanjena preglednost onih koji voze iz smjera Radničke ceste i uključuju se u promet Podravske magistrale.

Nakon prometne nesreće poslali smo upit Hrvatskim cestama, no kako je bio vikend, odgovor na upit nismo dobili do zaključenja broja te ga očekujemo u što kraćem razdoblju. Kada smo u Podravskom listu analizirali opasna mjesta u Koprivnici, naš je prometni stručnjak Ivica Ressler na temelju svog iskustva predložio da bi najbolje bilo to raskrižje proširiti za desni odvojak za skretanje na Radničku cestu, gledano u smjeru Štaglinca. No, teško je vjerovati da će Hrvatske ceste ili bilo tko ulaziti u takvu, financijski vrlo zahtjevnu rekonstrukciju raskrižja.

Nakon pola godine ovo je prva teža nesreća na tom mjestu i njezini uzroci, uvjeravaju nas iz policije, nemaju prevelike veze sa samom problematikom raskrižja. No, krajem prošle i početkom ove godine tamo su se dogodile četiri prometne nesreće, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a sedam lakše. Zbrojeno s ovom nesrećom, ukupno je u sedam mjeseci tamo ozlijeđeno 11 osoba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI