Zašto se sve više poroda obavlja carskim rezom? Šef ginekologije objašnjava: Na to svakako utječe i pritisak pravosuđa

Dr. Ivica Stanišić, šef Odjela za ginekologiju i porodništvo, veli kako u četiri godine, koliko vodi odjel, bolnica nije zaprimila nijednu pritužbu koja bi se odnosila na zahvate poput kiretaža ili na tretman prilikom poroda


Autor: podravski.hr — 31.10.2018. / 12:07 Aktualno

Godišnje se u Koprivnici obavi oko 800 poroda i oko 600 ginekoloških zahvata

Istup saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, u kojemu je ispričala svoje bolno iskustvo pri kiretaži nakon spontanog pobačaja, pokrenuo je pravu lavinu te se više od 1000 žena iz cijele zemlje javilo sa svojim lošim iskustvima s ginekoloških odjela hrvatskih bolnica.
Udruga Roda, koja je skupila traumatična iskustva, organizirala je njihovo javno čitanje u nekim gradovima, među njima i u Koprivnici. Pročitana je, tako, i ispovijest rodilje koja govori o neugodnom iskustvu u rodilištu koprivničke Opće bolnice iz 2014. godine.
Dr. Ivica Stanišić, šef Odjela za ginekologiju i porodništvo, veli kako u četiri godine, koliko vodi odjel, bolnica nije zaprimila nijednu pritužbu koja bi se odnosila na zahvate poput kiretaža ili na tretman prilikom poroda.
U Koprivnici se u zadnje dvije godine godišnje obavi oko 800 poroda. Lani je, pak, obavljeno 580 manjih ginekoloških zahvata, među kojima i kiretaža, a preklani njih 636, dakle u prosjeku između jedan i dva dnevno.
– Za kiretaže pacijenticama uvijek ponudimo opću anesteziju, a najčešće te zahvate radimo u pojačanoj intravenskoj analgeziji, koja sadrži narkoanalgetik. Od njega pacijentica praktički zaspi, a još se lokalno daje anestezija. Najbolniji dio je proširenje vrata maternice prije uvođenja instrumenta. To se može usporediti s vađenjem zuba kod zubara. Više od 90 posto zahvata prolazi bez ikakvih problema. Mislim da je pomalo pretenciozno ovo što se sada spominje u medijima, kao da smo u srednjem vijeku – reći će dr. Stanišić.
Domeće kako u praksi većina žena prilikom zahvata, koji traje do pet minuta, ne osjeti nikakvu bol.
– Tijekom zahvata stalno pitamo pacijenticu boli li je. Ako je boli, pojačamo analgeziju. Naravno, u svakome trenutku možemo prekinuti zahvat i dovršiti ga pod općom anestezijom. Valja napomenuti da kod opće anestezije prestaje voljno disanje, žena zapada u stanje gubitka svijesti i prilikom zahvata, koji se ne radi u operacijskoj sali, nego u ambulanti, može se svašta dogoditi – kaže ugledni koprivnički ginekolog.

DR. IVICA STANIŠIĆ

Kad je, pak, riječ o tehnikama poroda, dr. Stanišić kaže kako mu je želja da se u Koprivnici ponovno omogući bezbolni porod s epiduralnom anestezijom, koji je bio omogućen kad je anesteziološka služba bila kompletna.
– Relativno nova metoda je i smanjenje boli dušičnim oksidulom. Aparatura stoji 40-ak tisuća kuna i postoje najave da će u našu bolnicu doći iduće godine. No, moram primijetiti kako bol u porodu ima i svoju dobru stranu. Pritisak glavice djeteta kod izlaska stvara osjećaj u žene da se mora napeti i istisnuti plod. Kad se porod obavlja u epiduralnoj anesteziji, žena ništa ne osjeća te ne može adekvatno učiniti taj napor – reći će dr. Stanišić.
Generalno se sve više poroda obavlja carskim rezom. Lani je u Koprivnici od 800 svih poroda njih 120 obavljeno na taj način, što je 15 posto. U jednoj susjednoj bolnici taj je postotak gotovo dvostruk.
– Na povećanje broja carskih rezova svakako utječe i pritisak pravosuđa, pa se ginekolozi boje lošeg ishoda poroda i na prvi znak fetalne patnje odmah se određuje carski rez – reći će šef koprivničkog rodilišta.
Tvrdi kako je sam odjel dovoljno ekipiran, a tako bi trebalo biti i u budućnosti jer se vodi briga o specijalizacijama. Ipak, broj poroda iz godine u godinu opada, pa je pitanje koliko će to utjecati na „brojno stanje“ osoblja.
– Moje mišljenje u vezi s aktualnim propitivanjima rada na hrvatskim ginekološkim odjelima jest to da do problema dolazi kad komunikacija između liječnika i pacijentica, koje dolaze u stresnome stanju, nije dobra. Kako sam stariji, tako vidim kolika je moć dobre riječi – kad pacijenticu primite za ruku i kažete joj: Nemojte se bojati, a važna je i komunikacija u tijeku samog zahvata. To tek sada prodire na medicinske fakultete, ja to nisam učio za svoga školovanja, nego naučio kroz praksu – zaključio je dr. Ivica Stanišić. (hš)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC
Godišnje se u Koprivnici obavi oko 800 poroda i oko 600 ginekoloških zahvata