ZASTRAŠUJUĆE Najmlađi učenici svaki dan pretrčavaju državnu prometnicu kojom jure automobili

Evo, u dvije susjedne kuće pet je školaraca i sve su roditelji upisali u Križevce jer ih je strah da im se nešto ne dogodi na putu do mjesne škole – govore nam mladi roditelji


Autor: podravski.hr — 16.10.2018. / 12:19 Aktualno

Učenici nižih razreda osnovne škole pretrčavaju opasnu prometnicu

Zastrašujući prizor svaki radni dan može se vidjeti na glavnoj prilaznoj cesti Križevcima iz smjera Koprivnice. U prigradskom naselju Majurec djeca idu u mjesnu školu i iz škole dok istodobno ravnom prometnicom jure automobili. Pravo čudo da neko dijete u posljednje vrijeme nije stradalo na cesti uz koju nema pješačke staze.
– Otkad je autoput došao do Križevaca, promet se jako pojačao. A vozači se ne drže propisa, jure i više od sto na sat te često na toj cesti pretječu. Stoput smo tražili da se napravi pješačka staza, ali od toga nikad ništa – kažu nam u obitelji u kojoj je troje djece.
Ona su, doduše, još nedorasla za školu, ali i kada dođe to vrijeme, prema svemu sudeći, neće postati polaznici područne škole u Majurcu.
– Nema šanse. Upisat ćemo ih u Križevcima. Evo, u dvije susjedne kuće pet je školaraca i sve su roditelji upisali u Križevce jer ih je strah da im se nešto ne dogodi na putu do mjesne škole – govore nam mladi roditelji.
U područnoj školi je, kako doznajemo, desetak učenika u zajedničkom razredu od prve do četvrte godine. Bilo bi ih više da postoji pješačka staza. Nije isključeno da će se škola zatvoriti jer će ostati bez učenika. Ljudi s kojima smo razgovarali kažu da nije velika razlika odvesti djecu automobilom nekoliko kilometara do škole u Križevcima ili nekoliko stotina metara do škole u Majurcu. Hodajući po prometnici, djeca zapravo svaki dan drže glavu u torbi.
Prema informacijama iz gradske uprave, Majurčani se ne trebaju nadati skoroj izgradnji pješačke staze.
– Gradnja nogostupa u Majurcu trenutačno nije u planu, međutim, prema nedavnim najavama ministra Olega Butkovića, godine 2020. izgradit će se dionica brze ceste do Kloštra Vojakovačkog. Samim time doći će do rasterećenja prometa u Majurcu, a cesta koja prolazi kroz Majurec više neće biti državna cesta – vele u gradskoj upravi. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF