ZATRAŽIO POMOĆ STRUKE Miroslav Hampovčan: Imam 170 kilograma i došao sam skinuti barem 30-ak

Nutricionistica Iva Butković izradila mu je detaljan plan prehrane


Autor: podravski.hr — 25.02.2018. / 10:45 Stil

Miroslav Hampovčan i njegove dvije najveće potpore

Borba s kilogramima za Miroslava Hampovčana iz Đurđevca počela je nakon operacije žuči prije više od dva desetljeća, a za svoj 170 kilograma težak problem rješenje je pronašao u Savjetovalištu za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine koje djeluje u sklopu koprivničko-križevačkog Zavoda za javno zdravstvo. Želi skinuti 30 kilograma, već je tri mjeseca na reduciranoj prehrani, a rezultat je već vidljiv.
– Nisam na klasičnoj dijeti, jedem svu hranu u manjim količinama, a umjesto dva obroka dnevno, sada uzimam pet manjih obroka i jedem puno više voća – kazao je Miroslav koji u ovoj fazi života najveću potporu ima u supruzi i dr. Maji Blažeković kod koje je Miroslav došao po preporuci svoje doktorice.
– Nakon što korisnik dođe u Savjetovalište, za koje nije potrebna uputnica, krećemo s općenitim dogovorom, analiziramo povijest bolesti, uzimanje lijekova, prehrambene navike i fizičke aktivnosti – rekla je dr. Maja Blažeković.
Sljedeći se korak obavlja na analizatoru tjelesne mase.
– Uređaj je to koji mjeri težinu, količinu i postotak tjelesne masti, minerala, vode, proteina, indeks tjelesne mase, visceralnu mast i još dosta drugih vrijednosti, a nakon toga slijede konzultacije s nutricionisticom Ivom Butković koja izrađuje daljnji plan prehrane – kazala je voditeljica Savjetovališta dr. Blažeković.
Iako je u gotovo godinu dana kroz savjetovanje prošlo 167 korisnika, tek pola ih je završilo program koji traje dva tjedna i nastavilo se pridržavati pravila prehrane. Osim problema s viškom, mogu se javiti i oni koji imaju manjak kilograma.
– To zna biti zanimljivo jer imamo gospodina koji se želi udebljati pa susreti korisnika s njim znaju biti neobični jer se on raduje svakom kilogramu više – rekla je dr. Blažeković.
Piše: Romana Vincetić
FOTO: DUBRAVKO VUTUC