Završena berba kukuruza: Kod Lovreka prinosi su između sedam i osam tona po rali

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sezona berbe kukuruza u Podravini pri samom je kraju, a skoro svi poljoprivrednici zadovoljni su urodom koji je i po kvaliteti i po količini odličan. Vremenske prilike u ovoj su godini bile idealne za kukuruz, što potvrđuju i prinosi.

Mirko Lovrek iz Torčeca, naselja na području općine Drnje, kukuruz uzgaja na 18 rali, a prinosi će, kaže on, iznositi između sedam i osam tona po rali.

– U posljednjih nekoliko godina ovo je najbolja sezona za kukuruz. Sav ću urod prodati i trenutno mi na ruku ne ide otkupna cijena jer ću za vlagu koju ima moj kukuruz dobiti oko 0,65 kuna za kilogram. Zahvaljujući odličnom urodu ipak će se nešto zaraditi – kaže Mirko Lovrek.

Urod je, dodaje on, prisiljen prodati odmah jer nema sušaru. Kako je službeno u mirovini, ne razmišlja o ulaganju u pogon za sušenje na svom imanju.

– Da imam sušaru, komotno bih s prodajom mogao čekati do proljeća kad će otkupna cijena sigurno narasti i do minimalno jedne kune po kilogramu. Ne znam koliko ću se dugo još baviti poljoprivredom pa me ulaganje u sušaru ne privlači – dodaje Mirko Lovrek.

Ukupno Mirko obrađuje 40 rali zemljišta, a u ovoj godini najbolju će zaradu imati od lješnjaka.

– U uzgoj lješnjaka krenuo sam prije šest godina i sad polako ulaze u puni rod. Činjenica je da bi i otkupna cijena lješnjaka trebala biti veća od trenutnih 60 kuna po kilogramu, no i u tu uvoznički lobi čini svoje. Država je ta koja bi se trebala pobrinuti da zaštiti domaću proizvodnju kako bi svi poljoprivrednici mogli normalno živjeti od svog rada – zaključio je Mirko Lovrek.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Suzana Dimač nova predsjednica KUD-a Zrin

Dugogodišnja potpredsjednica KUD-a Zrin iz Legrada Suzana Dimač izabrana je za predsjednicu, dok je dosadašnji predsjednik Dragutin Matoš preuzeo ulogu potpredsjednika tog društva, odlučeno je

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI