Završena ‘trakavica’: Glavaš pravomoćno nasljedio imovinu pokojne Mare Bareze

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Županijski sud u Zagrebu odbio je žalbu rođaka pokojne Mare Bareze Viktora Flatza i Vesne Flatz-Stransky i potvrdio presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je Filip Glavaš, sin čuvenog Branimira Glavaša, jedini nasljednik ostavštine poznate koprivničke menadžerice.

Spor oko ostavštine Mare Bareze nakon njezine smrti 19. siječnja 2016. godine vodio se tako četiri i pol godine. Presuda je pravomoćna, no rođaci koji su sporili Barezinu oporuku mogu koristiti izvanredni pravni lijek u vidu zahtjeva za reviziju postupka ili tužbu Vrhovnom sudu. No, kako im je pravomoćno presuđeno da moraju podmiriti više od 63.000 kuna sudskih troškova, teško da će se odlučiti na takav potez.

Filip Glavaš na sprovodu Mare Bareze

Sudskom presudom sada je i pravomoćno potvrđeno kako je Mara Bareza prijateljicama Darinki Mikačić i Mirni Jurković tri dana prije smrti u KB-u Merkur usmeno rekla da svu svoju imovinu ostavlja Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša s kojim je Mara godinama prijateljevala.

Na ostavinskoj raspravi Viktor i Vesna pobunili su se protiv takvog ishoda smatrajući da u pismenoj oporuci tako nije stajalo, no kako pismena oporuka nikad nije pronađena, pokrenuli su spor kako bi dokazali da usmena oporuka nije važeća. Sutkinja Općinskog suda, sada također pokojna, Zrinka Senzel prošle je godine, nakon tri i pol godine suđenja, presudila u Glavaševu korist. Kako je tada obrazložila, Marini rođaci Viktor i Vesna tvrdili su da Mara u trenutku kad je usmeno napravila oporuku (16. siječnja 2016.) s obzirom na svoje zdravstveno stanje nije bila sposobna rasuđivati te tako ostaviti pravovaljanu oporuku. Ipak, na sudu su se izredali sudski vještaci, prijatelji, liječnici, medicinske sestre i susjede Mare Bareze, pregledavala se policijska dokumentacija, podaci teleoperatera, obiteljske fotografije, medicinska dokumentacija, elektronska pošta, no ništa od toga nije pomoglo Flatzovima da dokažu da Mara nije sve ostavila Filipu Glavašu kojeg je smatrala svojim sinom. Okomili su se i na svjedokinje oporuke, Darinku Mikačić i Mirnu Jurković, te se pozivali na činjenicu da su se spomenute ‘pojavile’ tek 50 dana nakon Marine smrti koja se dogodila 19. siječnja 2016., no obje svjedokinje kazale su da su to učinile tek kada su u Podravskom listu pročitale da pismene oporuke nema.

Tužitelji, Barezini rođaci Viktor i Vesna, željeli su dokazati da nisu postojale izvanredne okolnosti zbog kojih njihova sestrična ne bi mogla na bilo koji drugi način dati oporuku, no dokazano je i to da Mara Bareza u trenutku sastavljanja usmene oporuke nije mogla pisati niti držati mobitel u ruci jer su joj ruke bile otečene zbog infuzije i zdravstvenog stanja, a u vratu je imala ugrađenu kanilu.

Obiteljska kuća u kojoj je živjela Bareza

– To upućuje na postojanje izvanrednih okolnosti zbog kojih oporučiteljica objektivno nije bila u stanju sastaviti vlastoručnu oporuku. Tome treba dodati i činjenicu da je 16. siječnja bila subota kad sud ili javni bilježnici ne rade – stoji u obrazloženju presude.

Dodatno, medicinska dokumentacija i izjave liječnika dokazale su da je Mara Bareza bila prisebna u trenutku davanja usmene oporuke, što su Flatzovi također željeli osporiti.

– U dokumentaciji i izjavama liječnika nema pismenih podataka koji bi ukazivali na to da Mara Bareza 16. siječnja nije bila pri svijesti i da nije rasuđivala slobodnom voljom. Toga dana izrazila je želju da joj se napravi frizura, imala je spoznaju da joj ne ide na bolje, a izrazila je i želju da izjavi oporuku u usmenoj formi, uz podatak da je ona već napisala oporuku – piše u presudi, a i vještaci su potvrdili da je Mara Bareza s obzirom na svoje zdravstveno stanje bila sposobna za rasuđivanje. Njezino zdravstveno stanje pogoršalo se nakon toga jer je na već postojeću cirozu jetre, od koje su joj otkazivali svi organi, dobila influencu tipa A koja je dovela do pogoršanja stanja, što je rezultiralo smrću tri dana kasnije, 19. siječnja 2016.

U tijeku suđenja razni svjedoci potvrdili su da je Mara bila izuzetno bliska s Filipom, da je sudjelovala u svim njegovim važnim životnim trenucima te da je često govorila da će svu svoju imovinu ostaviti njemu. Darinka Mikačić posvjedočila je kako joj je tog dana, 16. siječnja, Mara rekla: ‘Moja pisana oporuka spremljena je u kući na sigurnom mjestu u škrinji s dokumentima. Ja ostavljam sve Filipu Glavašu jer je on moj sin od rođenja, obitelji ne ostavljam ništa, nemojte to zaboraviti.’

Mara Bareza

Mirna Jurković potvrdila je te riječi te dodala kako je Mara rekla: ‘Ne znam tko će od obitelji hodati po kući poslije moje smrti. S nekim članovima obitelji ne razgovaram dugi niz godina te iz tog razloga ne želim da itko od obitelji išta naslijedi. Jeste li dobro zapamtile što sam vam rekla?’ – ispričala je Mirna Jurković riječi Mare Bareze tri dana prije smrti.

Katarina Vuljak, odvjetnica Filipa Glavaša, u međuvremenu je otišla u mirovinu, a njezin je ured naslijedio sin Kruno Vuljak koji sada zastupa Filipa Glavaša u tom predmetu. Rekla nam je kako je Filip Glavaš tijekom postupka bio iznimno korektan prema tužiteljima Viktoru Flatzu i Vesni Flatz-Stransky.

– Filip je toliko bio obazriv da im je nudio, ako se neće žaliti, da će im oprostiti troškove suđenja, no oni su to odbili. Molio ih je da Mari Barezi napravi spomenik i da oni neće morati snositi nikakve troškove, no oni su rekli ne! Sada će konačno Mara Bareza dobiti spomenik kakvog zaslužuje. Bile su razne kombinacije, od kipa, biste, no odluka je pala na lijep portret kako bi se što vjernije prenijelo kako je izgledala – kazala je Katarina Vuljak. Dometnula je koliko se svega promijenilo tijekom sudovanja. – Filip je završio fakultet, diplomirao je u ožujku, položio pravosudni ispit i otvorio odvjetnički ured u Osijeku. A oko naše Mare Bareze, nadam se da će sada konačno biti mir. Još dok je bila živa su je opljačkali i zbog policije i pravosuđa nitko nikada nije odgovarao iako su svjedoci vidjeli tko nosi plahtu s nakitom. Dok je ležala na bolničkom krevetu u Zagrebu ukraden joj je mobitel, a u koprivničkoj bolnici ukrali su joj ključeve od kuće. To je učinio netko tko je vrlo dobro znao raspored prostorija. Mara Bareza imala je protuprovalnički alarm spojen sa Zaštitom Jurenec, no svaki put dok su ušli unutra s originalnim ključem zalijepili su jedan senzor. Zaštitari uključen alarm nisu registrirali kao provalu. Kasnije su lopovi vrlo lako mogli ukrasti sve što su mogli, a tako je vjerojatno nestala i pisana oporuka koju je Mara Bareza tvrdila da ju je napisala – ispričala nam je sada umirovljena odvjetnica Katarina Vuljak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI