Zbog tog korijena 20 godina nije popio tabletu protiv bolova

Podravski list profile

Potok Črnec kod Ravenske Kapele na križevačkom području prava je biljna apoteka za Stjepana Đurana. Zapravo, njegovi nasipi, na kojima je za života, kako kaže, iskopao barem stotinu kilograma korijena ljekovite biljke koju hvali na sva usta.
Riječ je o gavezu, dobro poznatoj i opisanoj ljekovitoj biljci, koju se smatra najboljim prirodnim lijekom za zacjeljivane teško zacjeljivih rana. Stjepan veli kako se u to uvjerio u vlastitoj praksi.


– Prah od stucanog korijena izvrstan je za rane. Nakon što se rana njime posipa, nastat će krasta, koju treba njegovati, nikako potrgati, i kada krasta otpadne, koža će biti kao nova – pripovijeda Stjepan.


Osim za rane, veli, gavez je odličan protiv išijasa, lomova i svakojakih bolova.
– Kad su bolovi u pitanju, više sam zadovoljan gavezom nego tabletama. Tabletu protiv bolova, evo, nisam popio već 20 godina. Recimo, za zubobolju koristim tinkturu, a kod išijasa masažu mašću od gaveza – veli samouki kapelski bilinar.


Sve je naučio sam, nabavljajući i čitajući knjige o ljekovitom bilju. Otkrio nam je recept za tinkturu od gaveza. Korijen se očisti i sitno nareže te se njime napuni staklenka. Potom se doda 50-postotni alkohol ili jaka rakija, najmanje 25 gradi, ostavi da stoji 14-20 dana, ne na suncu, i tinktura je spremna.


Mast od gaveza se, pak, radi na bazi svinjske masti ili vazelina. Osim za masažu, odlična je i za rane, kao i prah od korijena.


– Protiv rana i bolova dobre su i druge biljke, ali ja sam jako zadovoljan gavezom. Ma, nije meni ljekovito bilje hobi, nego životna nužda – reći će Stjepan Đuran.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti